11 + 1 animációs sorozat felnőtteknek – III. rész [AJÁNLÓ]

Az eddigi listáinkat tekintve még bőven akad olyan, ami kimaradt a felsorolásból. Nézzük is a folytatást…

Az eddigi listákat tekintve még bőven akad olyan, ami kimaradt a felsorolásból, így újabb remekműveket gyűjtöttem össze.  Sorozatok terén szerencsére abban a világban élünk, ahol mindenféle stílusban fellelhetünk igazi gyöngyszemeket. A különböző csatornák, streaming szolgáltatók is bevállalósak és szívesen próbálkoznak őrültebbnél őrültebb alkotásokkal. Jól is teszik, mert ezáltal nagyon sok igazán különleges animációkból választhatunk kedvünkre.

Nézzünk is meg párat ezek közül…

Az élet és Tim (The Life & Times of Tim)

Az élet és Tim egy amerikai felnőtt animációs sitcom. A sorozat alatt, ahogy a cím is mutatja, Tim életébe pillanthatunk be, egy epizódban két 15 perces fejezetbe.  

Tim a 20-as évei közepén járó szerencsétlen férfi, aki a barátnőjével él New Yorkban. Bár jó szándékú okos srác, de mindig hülye emberek veszik körül és borzasztóan kínos helyzetekbe kerül, mind a munkájában, mind a magánéletében.

Nem próbálja utánozni az animációs társait, de talán épp ez az, ami megfoghat benne, hogy nagyon más, mint a többi sorozat.

Az animációja nem túl szép, de mégis passzol a történet hangulatához. Könnyen lehet, hogy nem fog tetszeni első ránézésre, de érdemes 1-2 résszel letesztelni, mert az alapján felmérhető, hogy mire számíthatunk a továbbiakban. Ha az animációja nem jön be, akkor is ajánlott belenézni, mert itt nem is ezen van a hangsúly, hanem inkább a sajátos, durva és nyers humora kelti fel a figyelmet. 

Sajnos lehet pont a megjelenése miatt, de nem érte el a megérdemelt népszerűséget.

  1. április 20-án az HBO három évad után kaszálta a sorozatot.

É-szakik (The Great North)

Minty Lewis, aki közreműködött a Parkműsornál is és a Molyneux nővérek, akik 2011 óta írnak a Bob Burgerfalodájának, közösen megalkották az The Great North című animációs sitcomot. 

A középpontban nem egy tipikus animációs család áll. Beef Tobin egy egyedülálló apuka, aki halászként Alaszkában él négy gyermekével. Azért persze itt is feltűnnek olyan alap karakterek, mint például az erős, de mégis érzékeny apa, a butuska, a talpraesett, valamint a különc gyerek. De a sorozat készítői remekül kihasználják ezeket a tulajdonságokat. 

Beef támogató apaként igyekszik össze tartani a családot, irántuk érzett szeretete, gondoskodása minden epizódban központi téma, persze sok vicces szituációval fűszerezve. 

Plusz hozzátesz az is, hogy olyan sztárok adják a hangjukat a szereplőknek, mint Nick Offerman (Beef Tobin), Will Forte (Wolf Tobin) vagy visszatérőként Megan Mullally. De Alanis Morissette hangját is hallhatjuk, ahogy önmagát szinkronizálja, ugyanis Beef egyetlen lánya, Judy képzeletbeli barátjaként többször feltűnik a sorozatban, hogy utat mutasson a lánynak.

Jelenleg a 3. évadja fut, de be van rendelve a 4. is, így szerencsére várhatunk még további izgalmas epizódokat a Tobin családról.

Central Park

Akiknek elnyerte a tetszését a Bob burgerfalodája, annak ajánlom a Central Park című animációt is, mert mind kinézetileg, mind tartalmilag vannak hasonlóságok a sorozatok között. De ez nem véletlen, hiszen Lauren Bouchard a Bob burgerfalodája készítője összeállt Josh Gad-del és egy animációs musical-komédiával rukkoltak elő. 

Az alapsztori New Yorkban játszódik, ahol a Central Park gondozásáért felelős családfőt, annak családját, az ott dolgozókat, illetve még egy gonosz öregasszonyt ismerhetünk meg. 

A Tillerman család tele van érdekes karakterekkel, akik remek humorral dobják fel az animációt. Szellemes párbeszédekkel és kiemelkedően kreatív dalbetétekkel, amik változatosak és mindig passzolnak a jelenetekhez. Úgy gondolom egészen különleges animációt hoztak létre az alkotók. 

Természetesen a szinkronhangok is rengeteget hozzátesznek az élvezhetőséghez. Josh Gad, Kristen Bell, Tituss Burgess, Kathryn Hahn is kihoznak mindent a karakterekből, de számomra a legviccesebb, Stanley Tucci, aki a gonosz néninek adja a hangját.

HouseBroken

A középpontban pár beszélő gazdis és kóbor állat áll. Akik a Honey nevű uszkár házában gyűlnek össze, hogy átbeszéljék az aznapi történéseket és felmerülő problémájukat. Nagy részben kutyák és macskák vannak főszerepben, de többek között találkozhatunk még George Clooney malacával is. Terápiás jellegű ülések alatt kiderül, hogy akad köztük olyan, aki OCD-s, társfüggő, szexmániás, vagy pszichopata. Így elég különböző karaktereket láthatunk kibontakozni. Bár megismerhetünk egyéb részleteket is az életükből, de főleg ezek a beszélgetések adják a sorozat alapját. 

Honey-t az uszkárt Lisa Kudrow szinkronizálja, nekem hozzátesz az is, hogy látom magam előtt Kudrow mimikáit is, de hallhatjuk Sharon Horgan, Nat Faxon, Jason Mantzoukas, Will Forte és Tony Hale hangját is, illetve Clea DuVallt, aki egyébként részt vett a sorozat írásában is.

Szerintem ez egy poénos animáció az állatok életéről, és az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, ha nem keresünk nagyon mély mondanivalót benne, akkor nem fogunk csalódni.

Metalocalypse

Ha nem láttál még elég elmebeteg animációt, akkor ajánlom a Metalocalypse című alkotást, amiről itthon kevesebb említés esik, mint amennyit megérdemel. Főszerepben a világ legsikeresebb Death Metal bandája, egy norvég-amerikai együttes, a Dethklok áll, aminek tagjai, William Murderface, Toki Wartooth, Skwisgaar Skwigelf, Pickles és Nathan Explosion.

Minden karakternek megvan az erőssége és a gyengesége is. Az egyik epizódból megtudhatjuk, hogy rossz szokásaikat főleg szüleiktől vették át, de az is kiderült, hogy a szülőknek sem lehetett egyszerű dolguk. De érdekessége a bandának, hogy minden tagnak megvan a szerepe, mint egy családban, Pickles a csapat anyja, Nathan az iszákos, passzív-agresszív apa, William, aki szintén nem veti meg a piát és a csapodár Skwisgaar a nagybácsik, és a néha még gyermeki Toki a csapat kisfia.

A metálos ötös a hétköznapi helyzetekből is simán kirobbant egy háborút, így bőven ellepnek minket a véres, gyilkolós akciójelenetek.  

A rajongók bármit képesek lennének azért megtenni, hogy velük találkozhassanak. De ez az óriási siker, felkelti olyanok figyelmét is, akiknek egy baljós prófécia miatt az lesz a céljuk, hogy keresztbe tegyenek a bandának mielőtt még bekövetkezne miattuk a metál apokalipszis.

A szereplők mellett a zene is megállja a helyét, hiszen a sorozat másik központi elemeként, jól kidolgozott dalokat hallhatunk az epizódok alatt.

Vigyázz, ufók! (Solar Opposites)

A Rick és Morty készítői újabb agymenéssel álltak elő. Így stílusában és humorában is hasonlít elődjére, mégis megállja a helyét önállóan is. 

Korvo, Yumyulack, Terry és Jesse miután bolygójuk megsemmisült, új otthont keresve útnak indulnak a világűrben. Nem meglepő, hogy a Földön landolnak, ahol be is rendezkednek. Nem mindegyikük van elragadtatva ettől az ötlettől, de azért izgalommal figyelik az embereket, és érdekesnek találják különböző szokásaikat. A földönkívüliek fő célja, hogy megvédjék Pupát, aki ránézésre ártatlan, mint egy kíváncsi kiskutya, de ha egyszer kifejlődik, felemészti az egész Földet és terraformálja a bolygót, új otthont teremtve az idegen faj számára.

Az emberek közt élő földönkívüliek már ismerős és unalmas téma lehet, de az alkotók mégis remekül játszanak ezzel és kihasználják a bennük rejlő friss poénokat. Így izgalmasan nézhetjük, hogy ami az embereknek természetes, az számukra milyen nehézségekkel jár. 

Rick és Mortyhoz hasonlóan rengeteg akciódus jelenetet láthatunk, és felismerjük a megszokott stílusjegyeket, de emellett aktuális témákat is boncolgat a sorozat, miközben folyamatosan szórakoztat. Az alapsztori remek kibontása, illetve a szereplők fergeteges reakciói mellett a váratlan történetszálak, az ütős poénok, a rengeteg popkulturális utalás, mind hozzátesznek ahhoz, hogy részről részre fent tartsák a figyelmet.

A Hulu már az 5. évadot is berendelte, így még 2 évadra biztosan számíthatunk, de bízzunk abban, hogy itt még nem ér véget a sztori.

Konspirációs korporáció (Inside Job)

A Gravity Falls írói újabb ötlettel álltak elő, méghozzá nem is akármilyennel, ugyanis az Inside Job egy olyan titkos vállalatot (Cognito Inc.) mutat be, melynek az a célja, hogy titokban tartsa, hogy a konteók, melyek az emberek közt terjednek, valójában igazak.

A sorozat által kitalált világ tényleg alakváltó gyíkemberek irányítása alatt ál, a Föld lapos és a Holdra szállást megrendezték. De ezek mellett még bőven találkozunk összeesküvés-elméletekkel az epizódok során.

A sorozat nagyon emlékeztet a Rick és Mortyra, akár stílusban, akár vizuálisan, de szituációkban is. 

Reagan Ridley (Lizzy Caplan) és édesapja Randy Ridley (Christian Slater) elcseszett kapcsolatát folyamatosan követhetjük, de a fő szál a Cognito Inc. működése.

Reagen feladata a cégnél, ahol vezető szerepet tölt be, hogy megakadályozza, hogy bármilyen információ kiszivárogjon, és kezelje a felmerülő kríziseket. Ebben egy nagyon érdekes alakokból álló csapat segít neki, melynek tagjai Magic Myc, a Föld belsejéből származó óriásgomba, Dr. Andre, az ópiátfüggő kémikus, Glenn Dolphman, az emberdelfin katona, Gigi, a hivatali pletykák királynője, és a megnyerő külsejű Brett.

Első pár rész után egyre jobban megismerhetjük a szereplőket, megtudhatunk többet a múltjukról, vagy a jelenbéli énjükről is. Szerencsére az első résztől kezdve nagyon izgalmas és kidolgozott karaktereket, párbeszédeket, helyzeteket láthatunk. Ráadásul mindezt változatos, remek poénokkal és popkulturális utalásokkal kiegészítve. Érdekessége még, hogy maró cinizmussal nyúl hozzá napjaink égető problémáihoz. 

Jelenleg a 2. évadra várakozhatunk, de addig is lehet pótolni, vagy újranézni ezt a remekül megalkotott animációt.

Majdnem (Close Enough)

J.G. Quintel-t a Parkműsor írójaként már jól ismerhetjük, és hozzáköthető stílusát itt sem tagadhatja le.

A Close enough-ra nagyon sokat kellett várni, ugyanis 2017-ben TBS csatornán mutatták be az előzetesét, aztán valahol eltűnt a süllyesztőben, de végül az HBO Max látott benne fantáziát és 2020 júliusában leadták az első részt.

Minden epizód két különálló, 11 perces részből áll.  Ez egy szórakoztató és energikus felnőtt animációs sorozat, ahol Quintel saját stílusával és kreatív humorérzékével, az öregedés számos megpróbáltatására összpontosít.

Egy harmincas évei elején járó házaspár Emily (énekes-dalszerző) és Josh (játékfejlesztő) mindennapjait követi nyomon, akik ötéves lányukkal, Candice-szel, valamint elvált barátaikkal, Alex-szel és Bridget-tel élnek Los Angelesben egy duplexben.

A házaspár teljesen átlagos dolgokat csinál, de mivel minden epizód véletlenszerű forgatókönyvet követ, aminek igazából semmi értelme, így valami nagyon szürreális dolog felé halad, de mindezt mégis ötletesen és poénosan ábrázolva. 

2022 júliusában az HBO Max három évad után törölte a sorozatot.

Éjféli Gospel (The Midnight Gospel)

Pendleton Ward, a Kalandra fel! rajzfilmsorozat készítője és Duncan Trussel, aki több milliós hallgatósággal rendelkező podcast gyártó összeálltak, hogy egy felnőtteknek szóló, komoly animációt megalkossanak. A főszereplő Clancy, egy űrbéli podcast sorozatot készít, melyben szimulációkon keresztül, különböző avatárok szerepében, civilizációkat látogat meg. A képi világa olyan, mintha végig egy hallucinációs élményben lennénk, ahol különböző fura lényekkel beszélget, furcsa helyzetekben, oda nem illő, komoly témákról, mindez nagyon szürreális egyveleget alkot. 

Az animáció fontos és elgondolkodtató kérdéseket feszeget, így minden rész érdekes lehet, de ha valamelyik epizód témájában mégsem jön be, akkor is biztos lesznek olyan részek, amik viszont nagyon is megérintenek, mert nagyon sok olyan dologról van szó, ami akár nekünk is fájó, vagy amit sokszor elnyomunk. Többek között a lét értelméről, a halálról, függőségekről, a társadalom legsötétebb tabuiról vagy a meditációról. Így akár egy önismereti foglalkozáson is részt vehetünk a sorozat nézése közben, ahol az agyunknak és a szemünknek is rengeteg információt kell feldolgoznia, mert amíg ezeket a témákat boncolgatják, addig a vizuális világ nagyon erős, és nagyon nem odaillő szituációk tárulnak elénk közben. 

A Netflix elkaszálta a The Midnight Gospel-t, így egy szezonnal, azaz 8 résszel kell beérnünk. Szerintem jóval több van ebben az animációban, mint amit először belegondolunk.

Tuca és Bertie

A Bojack Horseman alkotója is közreműködik a Tuca és Bertie című animációnál, ahol hasonlóan antropomorf állatok vannak a főszerepben.

Valamivel könnyedebb a stílusa, és nem boncolgat annyira komoly témákat, mint a Bojack. Persze akadnak itt is fontos témák, de mégsem annyira depressziós.

Furcsa és harsány, talán ez a két szó jellemzi a legjobban, ezt a folyamatosan pörgős, ötletes animációt. Tele van hangos, villogó, zenés elemekkel, gyors dinamikája nem áll meg egy percre sem. 

De ez mind előnyére válik, mert mindent nagyon kreatívan használnak ki. A remek háttérpoénokkal, az ötletes felvillanó feliratokkal, a kiváló zeneválasztással folyton meglepnek és ezzel nagyon egyedivé teszik a sorozatot. 

Illetve ami különleges ebben az animációba, hogy a főszereplői nők, Tuca és Bertie két teljesen különböző figura, de legjobb barátnők, akik eddig lakótársak voltak, de úgy hozta a helyzet, hogy Tuca összeköltözik a pasijával, így kiköltözik a barátnőjétől és ezt az új helyzetet próbálják megszokni kisebb-nagyobb nehézséggel. 

A komolyság és az infantilis humor vegyül a sorozatban, ahol kapcsolati, mentális, egzisztenciális problémákat is feszegetnek, mindezt rendkívül furcsa, különösen megrajzolt stílusban.

Sajnos a 3. évad után az Adult Swim elkaszálta a Tuca & Bertie-t.

Tündi Bündi Barátok (Happy Tree Friends)

A széria első pilotja 1999-ben látott napvilágot, majd 17 éven át kisebb-nagyobb kihagyásokkal szórakoztatta a nézőit. Több mint 90 internetes epizódon és majdnem 40 televíziós részen keresztül élvezhetjük e remek alkotást.

A főszereplők kedves, antropomorf állatok, akik mindenféle hétköznapi, mókás kalandokba keverednek – limonádét készítenek, bújócskáznak, házat építenek, villanykörtét cserélnek, fodrászhoz mennek – és ügyetlenségüknek, illetve a szerencsétlen helyzeteknek köszönhetően megsérülnek. A többi már jól ismert (pl. Looney Tunes-os) mesehősökkel ellentétben nem szedik össze magukat egy pillanat alatt, hanem látványos módon eltörnek a csontjaik, leszakadnak a végtagjaik, kiloccsan az agyvelejük és sugárban ömlik a vér mindenhonnan. 

Bár mindig különböző, pár perces szituációkat láthatunk, de az alap erre épül, hogy minél drasztikusabb módon sérüljenek vagy haljanak meg a szereplők. Értelmes beszédet nem hallhatunk, de kifejező hangokat annál inkább. 

Sok karaktert láthatunk, így könnyen megtalálhatjuk a számunkra legszimpatikusabbat. Rendszeresen feltűnik Lumpy, a kék jávorszarvas, Flaky a vörös tarajos sül, Giggles, a rózsaszín csíkosmókus, Petunia, a kék borz, Cuddles, a sárga nyúl, Handy, a narancssárga kéznélküli hód, Sniffles, a türkiz hangyász, és még sokan mások.

Nem hinném, hogy akad olyan, aki még nem futott bele legalább 1-1 epizódba, de ha valakinek ez mégis új lenne, akkor csak annak ajánlom, akik imádják a fekete humort és a nagyon véres, brutális ábrázolást.

Sokan vágynak a sorozat felélesztésére, de ha ez mégsem következne be, akkor újra és újra csemegézhetünk a több órányi, kedves horrorból, amivel az évek alatt megajándékoztak bennünket.

+1 Ősember (Primal)

Genndy Tartakovsky újabb kiváló alkotása a Szamuráj Jack után. Főszerepben egy Ősembert és egy T-Rex-et láthatunk, akik miután elvesztették családjukat különös barátságot kötnek és egymásra támaszkodva küzdenek a túlélésért. Közös erővel felveszik a harcot a természet veszélyeivel, a folyamatos környezeti változásokkal, mamutokkal, velociraptorokkal, óriáskígyókkal és további ellenséges élőlényekkel. 

A 20 perces részek kiemelkedő vizuális világgal hatnak ránk, ahol minden szó nélkül együtt tudunk érezni a szereplőkkel, velük együtt izgulunk, sírunk és nevetünk. Minden epizód nagyon lendületes és akciódús, hiszen a szereplők folyamatosan futnak valami elől, tele van izgalommal, kegyetlen, nyers erőszakkal, de ennek ellenére van helye az érzelemnek és a humornak is. 

Tartakovsky alkotásait gyerekként is nagyon a szívembe zártam, hiszen részben a Cartoon Network meséin nőttem fel, így a Dexter Laboratóriuma és a Billy és Mandy kalandjai a kaszással rajongójaként külön öröm, hogy felnőttként kapok egy olyan varázslatos képi világgal rendelkező sorozatot, ami bár teljesen más, komolyabb és brutálisabb, de részleteiben mégis visszaidézi a korábbi animációk stílusát.

2 évadon keresztül követhetjük hőseinket, akik beszéd helyett ezzel a lehengerlő vizuális megjelenéssel mesélik el a történetüket.

Ezekkel az animációkkal szerettem volna tovább bővíteni az eddigi listát. Azt gondolom mind remek alkotás, amibe érdemes belekóstolni. Persze, nem biztos, hogy mindegyik bejön mindenkinek, de ezért is jó, hogy ennyi kreáció közül tudunk válogatni, és én bízom benne, hogy a jövőben még nagyon sok ötletes sorozattal ajándékoznak meg bennünket a rátermett készítők.

Jó szórakozást kívánok hozzá!

Winter Marica – Filmajánlók & Hírességek

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Válaszolnál nekünk egy egyszerű kérdésre?

A válaszodért cserébe kérlek, hogy fogadj el egy örökös 5%-os kupont, amit korlátlanul felhasználhatsz. Kérlek, hogy add meg az e-mail címed.

Iratkozz fel az 5%-os örökös kedvezményért!