11 + 1 animációs sorozat felnőtteknek – I. rész [AJÁNLÓ]

Már a kilencvenes években berobbantak azok az animációs sorozatok, amik kifejezetten felnőtteknek készültek. Egymást követték a jobbnál jobb produkciók.

Már a kilencvenes években berobbantak azok az animációs sorozatok, amik kifejezetten felnőtteknek készültek. Egymást követték A Simpson család, a South Park, és a Family Guy, melyek még mindig óriási rajongótáborral rendelkeznek. Azonban hasonló sikernek örvendhet a 21. században megalkotott animációs vígjáték, a Rick és Morty, ami legalább annyira jó, mint az előbb említett társai. Az alábbiakban, ezekkel együtt tizenkét animációs sorozatot gyűjtöttem össze rangsor nélkül, ami jó kikapcsolódást nyújthat az otthon töltött idő alatt.

A Simpson család (The Simpsons)

A 34. évadánál járó animációt valószínű nem kell bemutatnom. A Springfieldben élő Simpson család mindennapjait követhetjük végig, tele erős karakterekkel, komikus helyzetekkel és poénos párbeszédekkel. Amerikában 1989-ben adták le az első részt, de Magyarországon csak 1998-ban kezdték el vetíteni.  Sikerét annak is köszönheti, hogy minden korosztály tud azonosulni valamelyik szereplővel és azok élethelyzeteivel.

Ez a világhírű alkotás a magyar származású Csupó Gábor nevéhez is fűződik, ugyanis az általa alapított Klasky Csupo stúdióban készült. Emellett rengeteg híresség adta hozzá a hangját a produkcióhoz. És külön érdekessége a sorozatnak, hogy évekkel előre megjósolt olyan eseményeket a világról, amik aztán valóban meg is történtek, ilyen például, hogy Trump-ot megválasztják elnöknek, vagy hogy feltalálják az okosórát.

South Park

A sorozat négy fiú és azok családtagjai, valamint a South Park városka többi lakóinak kalandjairól szól.  Az eddig 25 évadot megélt sorozat megjelenése az évek alatt sem változott sokat, bár a benne lévő effekteket valóságosabbá tették, de az alap, leegyszerűsített, papírból kivágott figurás koncepciót megtartották.

Főleg a vulgáris, primitív stílusáról, a popkultúra, az amerikai közéleti szereplők, a politikai problémák és a különböző vallások kiparodizálásáról vált híressé. Ezek miatt és az erőszak gyakori megjelenítése miatt többször is érte támadás a készítőket. A sorozatból készült mozifilm be is került a Guinness rekordok könyvébe a maga 399 darab káromkodásával, mint legtrágárabb animációs film.

Az biztos, hogy a készítőknek 2027-ig még nem jár le a szerződésük, így akinek tetszik ez a stílus az számíthat még a folytatásra legalább 5 évadon és több berendelt filmen át.

Family Guy

Seth MacFarlane sorozata a Griffin család életébe enged bepillantást már 23. éve.

Megismerhetjük Petert, az ügyefogyott, de jószándékú apát; feleségét Lois-t, akinek a háziasszony szerep jutott; három gyermeküket: Meget, akit a családja sem vesz komolyan és állandóan a vicc tárgyává teszi; a túlsúlyos és ostoba Christ; és a bizonytalan szexuális beállítottságú kisfiúkat, Stewiet, aki ördögien gonosz és érett gondolkodású; végül a család két lábon járó, beszélő kutyáját Briant, aki rendkívül intelligens és emellett alkoholista.

Néha a legbetegebb és legalpáribb humorral, néha pedig egyszerű, komikus élethelyzetekkel próbálja lekötni a nézőket, és a hatalmas rajongótáborát nézve sikerül is neki.

A jól kitalált, erős karakterek önállóan is remekelnek. Olyannyira, hogy például amikor kiírták a sorozatból Briant, az emberek felháborodtak és visszakövetelték őt.  De az egész sorozatot is elkaszálták már kétszer, de a rengeteg rajongó egy petíció aláírásával megmentette az animációt.

Archer

Az Archer egy 2D-s számítógépes animáció sorozat, ami 2009-ben indult Amerikában, és egy kitalált kémszervezetről és annak ügynökeiről szól. Központi szereplője egy alkoholista, szexista és egoista James Bond imitátor, Sterling Archer, aki a világ megmentésén dolgozik.

A legtöbb epizód önállóan is működik, de néhány történetszál több részt is átível, mint például két karakter szerelmi kapcsolata, vagy egy ősi ellenséggel való állandó harc.

A sorozat célja a szórakoztatás, és ezt nem éppen finomkodó, sőt inkább megbotránkoztató poénokkal teszi, aminek nagy része már szállóigévé is vált az interneten, az akciójelenetek pedig főleg a kémfilmek kiparodizálásán alapulnak.  A pörgős epizódjai, a zseniálisan kitalált karakterei és a kendőzetlenül vicces egysorosai végig kísértek minket eddig 13 évadon át.

BoJack Horseman

Főszerepben BoJack, egy kiégett hollywoodi sit-com színész áll, aki félig ló, félig ember.

A sorozat egy olyan világban játszódik, ahol emberek és emberi tulajdonságokkal felruházott állatok együtt élnek. Ez először furának tűnhet, de 1-2 epizód után hozzá lehet szokni. A depresszióba és alkoholizmusba fulladt sztárt az menti ki a helyzetéből, hogy ki akarják adni az életrajzát és ehhez egy szellemíró segítéségét kérik, akinek a jelenléte megváltoztatja BoJack életét.

Az éles humor és a lélek legmélyebb bugyraiba bevezető dráma egyaránt része az epizódoknak. A hat évadon át tartó kegyetlen őszintesége kiemelkedővé teszi az alkotást, tele van popkulturális utalásokkal, és a Hollywoodi sztárokat, a filmipart és a politikát is kíméletlen szókimondással kritizálja.

Amerikai fater (American Dad!)

A szintén hosszú évek óta tartó animációs sorozat középpontjában Stan Smith CIA ügynök és családja áll. Részben ez is MacFarlane alkotása, rajongói szerint a legjobb, amihez valaha köze volt.

A 17 évad alatt megismerhetjük és megszerethetjük a család nagyon eltérő személyiséggel rendelkező tagjait, akik ebben a stresszel teli világban is az összetartásra törekednek. Abszurd humorral közelíti meg az Amerikában uralkodó társadalmi igazságtalanságot és a politikai eszméket.

A sorozat legnagyobb egyénisége Roger a földönkívüli, aki az 51-es körzetből került a családhoz. Szarkasztikus stílusával és kiszámíthatatlan viselkedésével válik a legszórakoztatóbb karakterré. Aki szereti a Family Guyt, az könnyen a szívébe zárja ezt a családot is.

Rick & Morty

A történet alapja, hogy Rick, az alkoholista, őrült tudós nagyapa képes a dimenziók között utazni, és útitársaként magával viszi unokáját, Mortyt.  De emellett a Smith család többi tagja is erősíti a sorozat egyediségét. Ebben az őrült animációban minden megtörténhet és az újabb és újabb ötleteknek semmi sem szab határt.

Szerencsére az univerzum még rengeteg lehetőséget rejt magában, így a sorozat sokszínűségére még sokáig számíthatunk.

A szereplők a hibájuk ellenére is szerethetőek, kidolgozottságuk és jellemük is túlmutat azon, amit más animációktól megszokhattunk, sokkal valóságosabb problémákkal néznek szembe.

A sorozat a humor mellett bátran hozzányúl a komolyabb témákhoz is, így mindig fektetnek hangsúlyt egy-egy értékes üzenet átadására is. Mindent összevetve ez az animáció szürreális, őrült, vad, gusztustalan, elgondolkodtató és igazán vicces.

Eddig 6 évaddal ajándékoztak meg minket az alkotók, berendelve a 7. és a hatalmas sikerét elnézve, itt még közel sincs vége

Futurama

Egy eszement sci-fi kalandba érezhetjük magunkat, ha elkezdjük nézni a Futurama-t, amit a Simpson család alkotója készített. Egy fiatal pizzafutár Fry, 2000-ben lefagyasztja magát, aminek következtében 3000-ben folytatná kiszállítós munkáját. Ez persze rengeteg érdekes szituációba keveri főhősünket.

A sorozat alapvetően a társadalmi dolgokat és az emberiséget kritizálja, amivel sokszor a néző arcába vágja a valóságot. Persze a humort itt sem hiányolhatjuk. Szintén erős és különböző karakterekkel teli történetet láthatunk. Bár nagyon sok újdonság akad a jövőben, ami nagyon eltér a megszokottól, de a felmerülő problémák, amikkel meg kell küzdeni, nagyon is hasonlóak.

Nagyon részletesen kidolgozott univerzumot ismerhetünk meg minden képkockában, így érdemes odafigyelni. Különleges alkotás, ahol a frappáns szövegek és a remek dialógusok teszik élvezhetővé 140 epizódos sorozatot és a filmeket. 2023-ban újabb 10 résszel ajándékoznak meg minket.

Billy és Mandy kalandjai a kaszással
(The Grim Adventures of Billy and Mandy)

Viszonylag régebbi animációról van szó, ugyanis hét évad után 2007-ben adták le a sorozat utolsó részét. De humora miatt mindenképpen kiemelkedőnek számít a Cartoon Network rajzfilmjei között. Három fő szereplő viszi a show-t, Billy a mindig vidám, de kissé ostoba fiú, Mandy az akaratos, gonosz kislány és a Zord kaszás, aki maga a halál.

Egy fogadás következményeképpen a kaszás mindörökké a gyerekek szolgája lesz. Beteg humora miatt minden epizódja ütős párbeszédekből áll. Ha még nem láttad, érdemes bepótolni a lemaradást, kellemes és morbid szórakozásban lesz részed.

Rejtélyek városkája (Gravity Falls)

Gravity Falls nevezetű városkában rengeteg paranormális és természetfeletti esemény történik. Egy ikerpár, Mabel és Dipper a városban töltik a nyári szünetüket, ezalatt találnak egy furcsa könyvet, ami egy naplókötet harmadik része és ezzel megkezdődik a 40 epizódon át tartó izgalmas nyomozás, hogy megszerezzék az első két kötetet és kiderítsék, mi állhat a földöntúli jelenségek hátterében.

Ebben segítségükre lesznek a családjuk és a barátaik is. Kalandos helyzetekbe kerülnek, amiben szinte a néző is részt vesz, és velük együtt éli át.

Aki egy kicsit is szeret nyomozni, legyen az akár egy óvodás vagy felnőtt, annak érdekes lehet végig követni a sorozatot.

Kalandra fel! (Adventure Time)

A történet Ooo Földjén játszódik, ahol Finn, egy nukleáris háború pusztítása után fennmaradt, egyetlen élő emberfiú és Jake a beszélő kutya együtt élnek át izgalmasabbnál izgalmasabb élményeket. Ebben a rózsaszín cukormázas világban felveszik a küzdelmet bármilyen ellenséggel, legyen az kicsi, nagy, vagy akár másik dimenzióból való.

Közös útjuk során megismerhetjük a mágiával teli földrész területeit, köztük a jégkirályságot, Cukorországot vagy Szederkirályságot.

A produkciót rengeteg díjra jelölték, képregény és videójáték is készült belőle. A szereplők eszement kalandjai felnőttként is beszippantanak.

A karakterek érdekesek, a szövegek viccesek és a történetszálak jól megírtak, cseppet sem unalmasak. Te se maradj le Finn és Jake akciódús mindennapjairól.

+1 Robot Chicken

A már tíz évadot megélt sorozat Seth Green (Buffy, a vámpírok réme, Austin Powers) alkotása. Magyarországon sajnos nem vetítik, de Amerikában és más országokban is nagyon népszerű.

A stop-motion technikával készült bábfilmsorozat kíméletlenül parodizálja és egészen más szemszögből mutatja be a már ismert világsztárokat, filmeket, műsorokat, játékokat és popkultúrát.

Nem összefüggő történetekből állnak az epizódok, mindig változnak a helyszínek és a szereplők. Angolul is érdemes követni a sorozatot, de az első pár évadjához magyar feliratot is találhatsz az interneten.

Számos sorozat felkerülhetett volna még a listára, főleg ha a japán animéket is számba vesszük, vagy a többi olyan gyerekeknek készült sorozatot, amit a felnőttek is ugyanúgy élveznek. De most elsősorban ezeket szerettem volna kiemelni, remélve, hogy akad köztük olyan, ami számodra is kikapcsolódást nyújt a hideg téli estéken.

Azt gondolom, de legalábbis bízom benne, hogy a még be nem fejezett sorozatok sokáig szórakoztatnak bennünket további remek évadokkal, és ezek után is biztosan jönnek majd olyan animációk, amik megpróbálják felülmúlni elődjeiket. Addig is pótolhatjuk a még nem látott részeket, vagy akár újra is nézhetjük kedvenceinket.
Jó szórakozást kívánok hozzá!

Winter Marica – Filmajánlók & Hírességek

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Válaszolnál nekünk egy egyszerű kérdésre?

A válaszodért cserébe kérlek, hogy fogadj el egy örökös 5%-os kupont, amit korlátlanul felhasználhatsz. Kérlek, hogy add meg az e-mail címed.

Iratkozz fel az 5%-os örökös kedvezményért!