Történet a kártyák mögött: Shaquille O’Neal, The Diesel

Shaq, az NBA elmúlt három évtizedének egyik legdominánsabb játékosa.

Sikeres kezdet és az Orlando Magic

Az NBA elmúlt három évtizedének egyik legdominánsabb játékosa. 12 pontja, 18 lepattanója, 3 blokkja első mérkőzésén az Orlando színeiben, még csak előszele volt az elkövetkezendő nagyszerű karriernek. Az első és egyetlen újoncként sikerült a bemutatkozó hetében azonnal a hét játékosa címet bezsebelnie úgy, hogy akkor még nem volt konferenciákra osztva ez a díj.


Elsőévesként beválasztották az All Star kezdői közé (Jordan után elsőnek). Év végén gondolkodás nélkül kapta meg a Rookie of the Year trófeát. 23,9 pontos, 13,9 lepattanós és 3,5 blokkos átlagaival rászolgált erre, nem mellesleg 20 győzelemmel többet is szerzett a Magic, vele a fedélzeten, de így is épp lemaradtak a rájátszásról a Pacers ellenében, azonos mérleggel, de rosszabb egymás elleni eredménnyel.


Ennek eredményeként (s disznó mázlival) a drafton megkaphatta azt a társat, akivel a 90-es évek kultikus duója lehetett. A Penny-Shaq páros azonnal látványos és eredményes játékkal örvendeztette meg a publikumot. November hónapban egy ma szinte felfoghatatlan mérkőzést tett le az asztalra. 20 pontja mellé 28 lepattanót kapkodott össze úgy, hogy még volt 15 dobásblokkolása is. Az elmúlt 40 évben csak Manute Bol tudott ennyi labdát visszapaskolni a mezőnybe (igaz a Dinka két alkalommal is).


Vezetésével történelme első rájátszását produkálták a Mágikusok, igaz ott a Pacers kisöpörte őket. O’Neal második lett a pontlistán, megnyerte a mezőnyszázalékot (karrierje során elsőnek, de közel sem utoljára), több mint 2000 pontot szerzett és 1000 lepattanót kapkodott össze a szezon folyamán (azóta is csak Tim Duncan és Karl Anthony-Towns tudta ez a ritkaságot elérni). 

1994-95 NBA szezonja az ifjú titánok diadalútjáról szólt. Megnyerték a Keleti konferenciát, Diesel pontkirály lett és második az MVP választáson. Keletet a rájátszásban is leigázták, de a Finalsben nem tudtak mit kezdeni a Rockets rutin rókáival. 1996-ben is kiemelkedő alapszakaszt produkáltak, viszont a 72 győzelmes Bulls árnyékában kevesebb szó esett róluk. Kritikus hangok jelentek meg az éterben miután a rájátszásban harmadik alkalommal is söpréssel estek ki (0:4 a Chicago ellen a Konferencia döntőben). 


Következő szezon előtt jelentek meg az első repedések a társaság várán. A miami Alonzo Mourning elé tett egy 100+ millió dolláros szerződéshosszabbítást 7 évre, amire O’Neal kerek perec kijelentette, hogy 115 millió alatt ő távozik. A Magic egy újságban tette fel a kérdést hogy ér-e annyit a csapat emberhegye? A válaszadók 91,3%-a szerint nem. Így a vezetőség fel sem ajánlotta ezt az összeget, csak jóval kevesebbet (úgy hírlik 4 évre 40-45 millió között).

Los Angeles Lakers

Shaq köszönte és elfogadta a Los Angeles Lakers 7 éves 121 millió dolláros szerződését. Olyan centerek nyomdokaiba lépett az Angyalok Városában, mint Mikan, Abdul-Jabbar vagy Chamberlain. Utóbbival dominanciája mellett rendkívüli büntetőzése is párhuzamba állítható. “Ha megtanultál volna rendesen dobni, akkor most Jordan előtt lehetnél az istenverte pontlistán”- mondta nevelőapja. Első 3 év a csiszolódással és a sikeres út keresésével telt az angyalok városában. A helyes ösvény megtalálásában épp a fent említett Jordan edzője volt, aki a segítségére sietett. 

2000-es évben mindent vitt, amit csak lehetett: Megcsinálta az MVP Gland Slamet, amit csak hárman tudtak a Liga 75 éve alatt, (Alapszakasz, All Star és Finals MVP), Gólkirály lett, s elfoglalta a helyét az NBA trónján (mellesleg Gólkirály és bajnok sem volt azóta senki ugyanabban az évben). Még kétszer megismételte a koronázást az NBA döntőben. Minden alkalommal ő lett a Döntő legértékesebb játékosa, így szintén Jordan mellett az egyedüli, aki sorozatban 3 Döntő MVP címet nyert.

A három cím után egy sérülésektől és belharcokkal tarkított idény következett, ahol egymást felülmúlva próbáltak Kobeval a csapat élére állni. Úgy tűnt sikerült áthidalni ezt a gondot két későbbi Hall of Fame leigazolásával, Karl Malone és Gary Payton személyében. Ilyen kezdő mellett akár én is lehettem volna az ötödik a pályán, s a Lakers el is jutott a döntőbe ahol talán mindenidők legnagyobb meglepetését okozva elvéreztek a sokkal esélytelenebb Pistons ellen (1:4 a Michiganiek javára).

Irány Miami

2004 nyarán Phil Jackson visszavonult, a Lakers vezetőség Kobe mellett tette le a voksát, így Superman visszatért Floridába, a Miami Heat csapatához. A “beiktatása” alatt 17 alkalommal emelte ki, hogy ez Dwayne Wade csapata, s ő csak a segédje (ezek tükrében el lehet képzelni milyen jó lehetett a hangulat a Lakers öltözőjében az elmúlt 2 évben). Ennek ellenére azért a második helyen végzett az MVP választáson 22,9 pont 10,4 lepattanó és 2,3 blokk társaságában, 33 évesen. Nem sokon múlott az újabb Döntő, de hét mérkőzéses thrillert a Pistons nyerte meg a konferencia döntőben.

2006-ban viszont nem volt pardon. Bár karrierje során első alkalommal nem sikerült neki 20/10-es évet hoznia (20 pont és 9,2 pattanó), de behúzta a 4. bajnoki címét (bár azt hozzá kell tenni messze a legrosszabb teljesítményével – 13,2 pont és 10,2 lepattanóval a Mavs elleni párharcban). Innen lassan, de biztosan elindult mind ő, mind a csapata a lejtőn. Bár szolidabb számait más karriercsúcsnak is elfogadta volna, de 2008 telén Phoenixbe cserélték. 

Suns & Cavs & Celtics

Itteni korszakának legemlékezetesebb momentumai számomra leginkább az utolsó All Star szereplése alkalmával előadott tánca, Dwight Howard lába között pattintott passz, illetve a Spurs elleni rájátszás nyitómeccsén a feldobás után azonnal lefaultoltatta Popovich a labdától távol álló Nagy Arisztotelészt. Shaq kinézett Popra, aki hatalmas vigyorral jelezte neki, hogy a régi szép idők emlékére kapta. O’Neal mosollyal vette s nyugtázta az üzenetet.

Suns látta, hogy ebben több nincs, s Shaq nyomására a Cavshez cserélték, ahol már inkább csak a neve volt meg, de a teljesítménye már nem. Az év végén újfent csapatot váltott s egy utolsó rohamra ment az 5. gyűrűért, így a Boston Celticset erősítette összesen 39 mérkőzésen, mert ennyit engedtek neki a sérülései. 2011. július elsején bejelentette, hogy visszavonul.

Az NBA után

Szinte azonnal elhelyezkedett a TNT-nél Ernie Johnson, Charles Barkley és Kenny Smith mellett (véleményem szerint az egyik legjobb műsort csinálják Shaq saját kis szegmensével, a Shaq’tin a Fool baki parádéval).

Mivel érdemeit, díjat felsorolni szinte lehetetlen, inkább pár kedvenc anekdotám osztanám meg Vele kapcsolatban:

Mikor Németországban szolgált a család s ott kosaraztak a katonák, egy tiszt odahívta magához, hogy miért nem áll be a 192 centis legényke.

– Baka, maga miért nincs a pályán?
– Mert nem lehet, uram.
– Mi a maga rendfokozata s beosztása?
– De hát uram, én még 13 éves vagyok.

2021 nyarán beállt egy barátjának segíteni a pizza kiszállításba és egy alkalommal egy kislány várta az ajtóban, akit teljesen elvarázsolt a méreteivel. Szendén megkérdezte a gyermek:

– A Bácsi ugye kosaras? Biztos a Michael Jordan tetszik lenni.
– Igen az voltam, de sokkal jobb vagyok, mint Jordan, mert én ingyen Pizzát adok Neked.

Egyszer megkérdezték tőle, kit tart minden idők legjobbjának. Rövid gondolkodás után ennyit mondott:

– Roppant nehéz eldönteni kinek adjam az ezüstöt: Mike-nak vagy Magic-nek, esetleg Wilt-nek.
– De ki az első?

– Szerinted?! – nézett hatalmas mosollyal a riporterre.

 

Utánozhatatlan jelenség volt a parketten, akinek hiányát, mint jelenség a mai napig nem sikerült betölteni pedig már több mint 10 éve visszavonult.

Szabó Tomi – Történet a kártyák mögött 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Válaszolnál nekünk egy egyszerű kérdésre?

A válaszodért cserébe kérlek, hogy fogadj el egy örökös 5%-os kupont, amit korlátlanul felhasználhatsz. Kérlek, hogy add meg az e-mail címed.

Iratkozz fel az 5%-os örökös kedvezményért!