Történet a kártyák mögött: Moses Malone, Fo’ Fi’ Fo’

Chairman of the Boards - 21 éves pályafutás - 13X All Star - Támadólepattanó rekordok

ABA

Az aláírás gazdája 1974-ben, még az akkor NBA-vel konkurálni kívánó, de végnapjait élő ABA ligában kezdte profi pályafutását egyenest a középiskola padjaiból (ami akkor nem volt épp hétköznapi). A 208 centis, de csak 95 kilós jegenye már itt felhívta a figyelmet arra, hogy rendkívüli ütemérzékkel rendelkezik.

1976-ban a két liga, az NBA és az ABA összeolvadt, s akiknek a csapata nem csatlakozott az NBA-hez, azokat leigazolhatták a csapatok. Hősünkre elsőnek a Portland Trail Blazers csapott le, de szinte azonnal elcserélte draftjogokra a Buffalo Braves (ma már Los Angeles Clippers) csapatához szintén pár pickért és egy kis készpénzért. 2 mérkőzés után már harmadik NBA együttesénél volt a játékjoga megint csak draftjogokért.

Hogy mekkora hibát vétett a két klub azt, a Houston Rockets színeiben fényesen bebizonyította, ugyanis első éve után 12 alkalommal volt megszakítás nélkül All Star, és számtalan NBA rekordot állított fel. Első éve még szolid főpróba volt (13,4 lepattanó 13,5 pont 2,3 blokk mérkőzésenként, de azért a rájátszás második fordulójában felállított egy rekordot 15 támadólepattanóval), második évében már 19,5 pontot szerzett és 15 lepattanóba kapaszkodott mérkőzésenként, de a szezon utolsó 23 összecsapását ki kellett hagynia egy lábtörés miatt.

Rekordok felállítása

Az 1978-79-es évnek úgy futott neki, hogy felszedett magára majd 10 kiló izmot, hogy a legjobb center lehessen. Támadó oldalon kategóriákat javult az addig sem gyenge játéka. Ma is élő rekordot állított fel 587 támadó oldalon megszerzett lepattanóval.

Februárban volt olyan mérkőzés, ahol összesen 37 kihagyott dobás utáni lecsorgó labdával hagyta el a pályát. Év végén őt választották az MVP-nek, a liga legjobb játékosának, amire rá is szolgált 24,8 pont és 17,9 pattanós átlagával (utóbbival az egész mezőny legjobbja lett). A kiesés szakasz már nem volt ilyen sikeres, nyert mérkőzés nélkül kiestek.

A következő évben is ez volt a sorminta. Big Mo bakancsos, melós játékával végig küzdötte a szezont, majd a rájátszásban elvérzett a csapat.

53 pont

1981-ben 40 győzelem és 42 vereséggel jutott rájátszásba a csapat, ott viszont megtáltosodva egészen a döntőig meneteltek, ahol a legendás Boston Celtics megállította a csapat történetében elsőnek döntőző Houston Rockets-t.

Malone a következő szezonban mérkőzésenként 31,1 pont mellé 14,7 lepattanót leszedve újra MVP lett. Egy hónapon belül megdobta 53 ponttal a karriercsúcsát és 21 támadólepattanóval magáénak tudta az NBA rekordot, de az előző év egyszeri csodának tűnt, a rájátszásban ugyanis újfent az első fordulóban elvéreztek.

Év végén szabadon igazolhatott, ahova szeretett volna, s a Philadelphia 76ers csapatára esett a választása. Itt minden idők talán egyik legjobb csapata állt össze, 4 későbbi Halhatatlanok csarnokába választott játékossal, Maurice Cheeks, Bobby Jones, Julius Erving és Moses Malone személyében. 15,3 lepattanó és 24,5 pont került Malone neve mellé minden találkozó után átlagban, így az ítészek újfent őt választották a Legértékesebb Játékosnak, s ezzel ő lett az egyetlen, aki egymás utáni évben kapta meg a díjat, de közben csapatot váltott.

A Playoff előtt megkérdezték mit jósol, mire levetkőzhetetlen virginiai kiejtéssel mondta “Fo, fo, fo”. S majdnem igaza is lett. Az egész rájátszásban egyetlen mérkőzést elveszítve, felülhetett a Kosárlabda Trónjára. Az alapszakasz legjobbja mellé megkapta a Finals MVP címet is teljesen megérdemelten. A bajnoki gyűrű belsejébe a fenti kijelentés megvalósulását vésették bele: Fo’ Fi’ Fo.

Pieces Of A Dream – Fo-Fi-Fo

[Verse 3]
I was watching the game
Just the other day
When Moses Malone
He said to Dr J
He said: “Oooh, our lucky number…”
(The number’s Fo-Fi-Fo)
“(It’s Fo-Fo-Fo)”
Fo-Fi-Fo

Bullets & Hawks

Sajnos a csapat ilyen magaslatokba már nem jutott a 84-es Playoffban. Úgy estek ki már az első körben a New Jersey Nets ellen, hogy nem tudtak hazai pályán egyszer sem nyerni. Draftról Charles Barkley személyében kapott vérfrissítést a keret, de az 1986-os szezon után elcserélték a Washington Bullets csapatához. Hozta továbbra is a már védjegyének számító 20/10-es szezont 2 fővárosban eltöltött évében.

Az 1988-89-es év kezdetén 3 éves szerződést írt alá az Atlanta Hawks csapatához. A Dominique Wilkins, Kevin Willis és Doc Rivers trió mellé érkezve sajnos újfent elmaradtak a sikerek. Első évében 20,2 pont és 11,8 lepattanót teljesítve az NBA történetének egyetlenje, aki 4 csapatban is legalább 1 éven keresztül minimum 20 pont és 10 lepattanós szezont produkált.

Ebben az évben ért véget 12 egyhuzamban lejátszott All Star mérkőzéses sorozata, illetve sorozatban tizenegyedik és egyben utolsó alkalommal ért el 20/10es szezont. Utolsó Atlantás évében megesett az a szégyen vele, hogy egy nála sokkal szerényebb képességekkel rendelkező Jon Koncak cseréjeként számítottak csak rá.

Utolsó dobás

1991 nyarán, 36 évesen aláírt még a Milwaukee Bucks csapatához, ahol a csapat második legjobb pontszerzője (15,6) és legjobb lepattanozója (9,1) volt. Második Bucks évében csak 11 mérkőzésen volt bevethető, de utána egy évre visszatért még a 76ershez Shawn Bradley, a liga egyik legmagasabb játékosa mentorálására.

A szezon végén nem marasztalták, de a 39 éves Malone még érzett magában annyit, hogy megpróbáljon még 1 évet játszani.

A San Antonio Spurs csapata lett 21 éves pályafutása utolsó állomása. A sérülések itt is utolérték, de utolsó lejátszott profi mérkőzését sikerült emlékezetessé tennie. Ő, aki életében nem nézett 3 méternél messzebb a kosárra, a Charlotte Hornets ellen az ellenfél térfeléről dobott egy dudaszó pillanatában behulló triplát. Utolsó olyan játékos volt 1995-ben, aki játszott a “kalózligában”, az ABA-ben.

A karrier

Tartalmas karriert hagyott maga mögött. 13 alkalommal volt All Star (1 ABA és 12 NBA). Nála több támadólepattanót senki nem szedett egy mérkőzésen (21), egy szezonban (587) vagy teljes pályafutás alatt (6731) és összes lepattanóban is csak négyen (ha az ABA-ben szerzettet is ide vesszük, akkor ketten). Pontszerzésben 9. az örökranglistán az NBA és az ABA+NBA esetében is (27409 NBA-ben szerzett ponttal vagy 29580 ABA és NBA-ben szerzett).

Posztja ellenére sosem csapkodta vérhólyagosra a kezét dobásblokkolás céljából, de okosan, más módszerekkel kellemetlenkedett az ellenfelein, így pályafutása utolsó 1212 mérkőzésén nem pontozódott ki (ez a leghosszabb ilyen sorozat a Liga történetében).

Egyike annak a 8 legendának, akik legalább háromszor voltak MVP címmel kitüntetve. Beválasztották az NBA történetének 50 legjobb játékosa közé. 2001-ben a Hall of Fame, Halhatatlanok csarnokának tagja lett.

Azon kevesek egyike, akinek mezét két volt csapata is visszavonultatta, így senki nem játszhat többet a Rockets 24-es és a 76ers 2-es számú uniformisában. Ő vette a szárnyai alá houstoni évei alatt azt a nigériai focikapust, aki később Hakeem Olajuwon néven lett elismert kosárlabdázó.

Utolsó nap

60 évesen álmában érte a halál. De tudom, hogy a Mennyei kosárpályán ma is hangosan, hatalmas mosollyal az arcán meséli, mikor majdnem eltalálta a ’83-as rájátszás eredményét.

Szabó Tomi – Történet a kártyák mögött 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Válaszolnál nekünk egy egyszerű kérdésre?

A válaszodért cserébe kérlek, hogy fogadj el egy örökös 5%-os kupont, amit korlátlanul felhasználhatsz. Kérlek, hogy add meg az e-mail címed.

Iratkozz fel az 5%-os örökös kedvezményért!