Történet a kártyák mögött: Kevin Garnett, Anything Is Possible

Kevin Garnett az egyetlen, aki karrierje során legalább 25000 pontot dobott, 14000 lepattanót és 1500 labdát szerzett, illetve 5000 gólpasszt és 1500 blokkot adott.

Kezdetek

Mikor annak idején, egy 1996-97 Fleer lapon megláttam egy vézna, magas játékost az akkori centerek és magasbedobók uralta NBA-ben, nem sok jövőt jósoltam neki, de meg kell követnem magam, mert minden kétséget kizárólag a Liga történetének egyik legjobbja vált belőle 21 éves pályafutása alatt.

 

Már középiskolai karrierje alatt kiemelkedően játszott Chicagoban, ahol a nővérével élt együtt. Utolsó középsulis évében Illinois államban megkapta a Mr. Basketball díjat, ami a legjobb játékosnak jár, mondjuk 25,2 pont 17,9 lepattanó 6,7 gólpassz és 6,5 blokk mellé járt is az elismerés.

 

Meghívták természetesen a McDonald’s All American Game-re, ahol szintén kiemelkedően játszott 18 ponttal, 11 lepattanóval, 4 assziszttal és 3 blokkal a korosztályából. Itt tűnt fel az NBA megfigyelőknek, s kezdték elcsábítani a nagyok közé. 

Draft

Nagyon sokáig hezitált a Maryland egyetem és a Draft között, s végül az utóbbi mellett döntött. Sokáig nem kellett várakoznia a 1995-ös Draft estéjén a Torontoi Skydome-ban. A Draft felmérőkön a Minnesota Timberwolves az 5. helyen elvitte, mert a Kevin McHale, Elgin Baylor, Flip Saunders triót teljesen lenyűgözte. “Senkinek ne szóljunk, hogy ezt a vézna srácot választanánk. Remélem még az ötödik helyen bent lesz” – mondta Saunders McHalenek a draft előtt. Ezzel Garnett lett 1975 óta az első, aki közvetlen a középiskolából került az NBA-be.

 

A szezont a padról beszállva kezdte Bill Blair edzőnél, aki nem igazán hitt KG-ben (19,5 perc 6,5 pont és 3,8 lepattanó jutott neki osztályrészül). Szezon közepén új edző került a fedélzetre Flip Saunders személyében, aki már eleve KG-ben látta a jövőt.

 

A szezon hátralévő meccsein már mindben kezdett, majd 37 percet kapott, ahol 13,5 pont 8,5 lepattanó mellett 2,4 gólpasszt tett le 2,3 blokk és 1,3 szerzett labda társaságában, összességében pedig 10,4-6,3-1,8 számsorral zárta első évét, 19 évesen. 

A nagy hármas és az első Playoff

A szezon közben érkezett Tom Gugliottával jól megértették egymást. Az 1996-os Draft estéjén Stephon Marbury érkezésével (akit eggyel korábban a Bucks húzott ki és Ray Allanért cserélték el azonnal egy későbbi draft húzással karöltve) készen is állt az Erdeifarkasok első igazán nagy hármasa, mely 1997-ben első alkalommal rájátszásba vezette a csapatot.

 

Minnesota eddig soha nem tudott All Star játékost adni az idényfelező gálára, most viszont azonnal két spílert is küldtek KG és Gugliotta meghívásával. The Kid 17 pontot átlagolt 8 lepattanó és 3,1 gólpassz mellé, s 20 évesen már elérte azt a védekezésbeli különlegességet, hogy minimum 100 blokk és ugyanennyi szerzett labda is a neve mellé került. 

 

Az első playoff nem volt fáklyásmenet (0:3 a Rockets ellen), de arra jó volt, hogy megmutassa, van potenciál a keretben. Itt még nem sejtettük, hogy egy egyedülálló 7 éves elsőkörös sorozat kezdődik a rájátszásban.

 

Harmadéves korára Garnett vitathatatlanul a legjobbak közé emelkedett. Kezdő lett az All Staron. Egyértelműen a csapata vezére volt. Az 1998-as rájátszásban csak 2:3-ra estek ki a Sonics ellen (a csapat első sikereit aratva a PO-ban).

 

Játéka, stílusa, győzni akarása kiemelte nem csak a korosztályából, de a posztjáról is. Egykézzel lehúzott lepattanói, fordulásos tempói, blokkolt dobásai élményszámba mentek. Úgy volt komplett kosaras, hogy még mindig rengeteg potenciál rejlett benne, s nem volt rest ezeket kiaknázni. 

Lockout

Renoméját a szurkolók előtt az sem tépázta meg, hogy az 1998-as Lockoutot a szakértők egy része az ő nyakába varrta. Történt ugyanis, hogy mikor az 1997-es rájátszás első fordulójában kiestek 0:3-ra a Rockets ellen, a csapat azonnal alá akarta vele írni a hosszabbítást 6 évre 102 millió dollár értékben. De KG nem volt hajlandó aláírni, mert “Amíg Juwan Howard 108 millióert kosarazik, addig nem fogok kevesebbért játszani, mert én vagyok a jobb”.

 

Addig ment az alkudozás, hogy végül a hossza maradt a szerződésnek, de 126 millió dollárról szólt s a 4. éve, 1998-99-es szezon előtt lépett életbe. Ez akkor minden idők legnagyobb NBA megállapodása volt hosszú évekig. Garnett ekkor még alig volt 22 éves, s ez sok idősebb játékosnál kiverte a biztosítékot, így ha nem is csak miatta, de részben ő is az okozója volt annak a kosárínséges időszaknak.

 

Az 50 meccses csonka évben az elit magasakra jellemző 20 pont-10 lepattanós platót is megugrotta, s első alkalommal került be valamelyik All NBA csapatba (most még a harmadikba). Viszont hatalmas szerződése miatt egyedüli harcos maradt az év végére. 

50 győzelmes alapszakaszok

Gugliotta eligazolt Phoenixbe, Marbury cserét kért miután neki nem adták meg a “Garnetti” szerződést. A New Jerseybe került egy hármas cserében, amely keretében Terrell Brandon jött a Farkasokhoz. Ezen kettős vezetésével a Minny fennállása első 50 győzelmes alapszakaszát produkálta.

 

Big Ticket egyénileg is az addigi legjobb évét produkálta. Bekerült az All NBA és az All Defensive első csapatba, All Star kezdő lett, második helyen végzett az MVP választáson. 22,9 pont-11,8 lepattanó-5 gólpasszos számsort hozott, s Charles Barkley után az első lett, aki 20-10-5 átlagot tudott a fenti kategóriákban egész szezonon keresztül.

 

Egy pechje volt Garnettnek és a csapatnak: nyugati konferenciába tartoztak. Keleten 50 győzelemmel a 3. hely járt volna, de abban az időben a Csendes-óceánhoz közelebbi oldalon egymás sarkát taposták a jobbnál jobb csapatok, így ez a győzelemmennyiség csak a 6. helyre s újabb elsőkörös rájátszásra volt elég. S ez ment évről évre. 

 

KG egyéni csillogása egyetlen szárnysegéddel (előbb Brandon, majd az All Starságig jutó Wally Szczerbiak), érdemi csapat nélkül 48-50 győzelmes alapszakaszokra, majd egyfordulós rájátszásokra volt jó. 

Farkasok legjobb évei

A 2003-04-es szezon előtt a vezetőség gondolt egy nagyot és megszerezte Sam Cassellt, cseréltek Latrell Sprewell-ért. Hasznos munkás játékosokkal feltöltötték a kispadot (Trenton Hassell, Troy Hudson, Ervin “nem Magic” Johnson, Gary Trent). Garnett is még egy fokozattal fentebb kapcsolt. Megnyerte a lepattanó kategóriát 13,9-es átlaggal, 24,2 ponttal karriercsúcsot ért el, sorozatban és összességében ötödik 20-10-5 szezonját hozta, mellyel beérte Larry Bird megdönthetetlennek tartott rekordját. 

 

Teljesen megérdemelten megnyerte az MVP címet s a csapata a Nyugati konferenciát 58 győzelemmel, s rájátszásban is menetelt.

 

Hét sikertelen kísérlet után könnyed ujjgyakorlatnak hatóan mentek túl az első fordulón a Denver ellenében (4:1), a második fordulóban a Sacramento Kings-t öldöklő 7 mérkőzéses párharcban múlták felül. A fennállása (sajnos mai napig) legnagyobb sikerét elérve Garnett széles vállain a nyugati döntőig jutottak, ahol a 4 Hall Of Famerrel felálló Lakers már túl nagy falat volt, s Garnett itt magára maradt.

 

A karmester Cassell egy csúnya sérülés miatt az 5. és 6. mérkőzésen nem tudott pályára lépni, s ez megpecsételte sorsukat, 2:4-re kiestek. A szezon után írt alá új szerződést, melyben jelentős összegről, évi 12 millió dollárról mondott le, hogy a csapat együtt maradhasson, és legyen hely a fizetési sapka alatt esetleg erősítésre. 

Összeomlás

A következő évben, mint kártyavár a szélviharban, úgy omlott össze a csapat. Spree elégedetlen volt a szerződésajánlatával, s szinte szabotálta a csapatot, Cassell sérülésből sérülésbe esett, a többiek meg mintha elfelejtettek volna kosarazni.

 

Garnett inaszakadtáig húzta a szekeret, MVP évéhez hasonló számokat hozva, de magára maradtan nem tudta még rájátszásba se vezetni a csapatát, már soha a Minnesotta Timberwolves mezében. Sorra hozta a kiváló éveket egyénileg, kevés segítséggel a társaktól, csak sajnos a 2000-es évek elejéhez képest ez már nem ért Playoffot.

 

A 2007-es interjú alatt, a szememben mentálisan egyik legerősebb játékos elsírta magát a csapat sikertelensége miatt, mikor a T-Wolves rájátszás esélyeiről kérdezték. 

Kelták - A kezdet

2007 nyarán odáig fajult a helyzet hogy nem akarták, hogy az egy év múlva szabadügynök Klublegenda eligazoljon, így ingyen elbukják, ezért el akarták cserélni. 

 

De volt egy ici-pici bökkenő. KG szerződésében volt egy olyan bekezdés, hogy minden cserét megvétózhat, ami nem tetszik neki. A szezon befejeztével a Celtics (ahol Paul Pierce hasonló cipőben járt, mint Garnett) megkereste a Minnyt egy cserével, de KG megtorpedózta a cserét, mert nem gondolta, hogy ott sikeresebb lehetne, hiszen Pierce kivételével minden értelmes játékos ment volna érte cserébe.

 

Második megkeresésig a Kelták megszerezték Ray Allent PP mellé, s így már Kevin is áldását adta a tranzakcióra, mely mindenidők legtöbb játékosát mozgatta meg azért, hogy 1 játékos csapatot váltson. 5 játékost (Al Jefferson, Gerald Green, Theo Ratliff, Sebastian Telfair és Ryan Gomes) valamint 2 Draftjogot (2009-es elsőkörös) vagyis 7 embert adott a Boston Big Ticketért. 

 

Garnett is odaállt, s meghosszabbította a szezon végén lejáró szerződését három évvel. Allen-Pierce-Garnett Big3 a másodéves Rondoval kiegészítve igazi mágnesként vonzotta a gyűrűre ácsingózó veteránokat (PJ Brown, KG régi csapattársa Sam Cassell). Így minden idők legnagyobb javulását bemutatva 24-ről 66 győzelemre javította az alapszakasz eredményt.

Fent a csúcson

A Celtics kicsit döcögős volt a rájátszásban, ugyanis egy mérkőzés híján kijátszották a maximális, 21 mérkőzést a Finals-ig. Ott mind Garnett, mind a Celtics ősellensége a Lakers volt a másik fél. Egy fordulatos és klasszikussá nemesedett párharcban, hat összecsapáson (ahol a Game 6-en aratott 39 pontos siker a mai napig csúcs) Garnett megszerezte minden kosaras legnagyobb álmát, az NBA bajnoki címet.

 

Ikonikus pillanat, mikor lefújás után a Boston Garden közepén a Celtics logóját csókolgatta, majd mikor egy riporter nagy nehezen mikrofonvégre kapta, a könnyeitől és a boldogságától “megvadulva” nem tudott mást mondani, mint “Anything is possible” vagyis bármi lehetséges.

 

13 szezonnal a háta mögött megannyi elismeréssel, díjjal jutalmazva, megnyugodhatott a lelke, mert felülhetett a Trónra. 

Lezárás

A következő években az addigi szakadatlan hajtás behajtotta a testén a jussát, és egyre többet volt sérült. De ez időszakban történt, hogy ő lett a legfiatalabb játékos, aki elérte az 1000. lejátszott mérkőzését az NBA-ben.

 

2010-ben még eljutott a Finals-be a Keltákkal, de ott a 7. mérkőzésen a Lakers emelhette magasba a Győzelmet jelentő serleget. Innen a Miami Heatnél összeálló Big3 (James-Wade-Bosh) minden évben útjukat állta a rájátszásban. Sőt 2012-ben felbomlott a Bostoni hármas, ugyanis Ray Allen az újabb bajnoki gyűrű reményében Miamiba igazolt, ezzel kivívva Kevin haragját, s lassú korróziónak indítva a Keltákat.

 

Garnett számai is lassan esni kezdtek, s a Celtics még, hogy értékre váltsa őket, a Brooklynba költöző Netshez cserélte a klubikon Pierce társaságában. Itt karrierje során első alkalommal fordult elő, 19. évére, hogy nem tudott 10 pont felett átlagolni.

 

Következő huszadik évében hazacseréltette magát oda, ahol minden elkezdődött, Minnesottába. Itt még megkezdte a 21. szezonját, de már csak halvány lenyomata volt önmagának, s az idény végén visszavonult.

Résumé

Nem akármilyen resumé maradt utána. A 2000-es Sydney Olimpia bajnoka. Egyike annak az 5 játékosnak, akik megnyerték mind az MVP és az Év védője díjat is. Karl Malone és Kareem Abdul-Jabbar társaságában ő a harmadik játékos, aki karrierje során legalább 25000 pontot, 14000 lepattanót és 5000 gólpasszt ért el, viszont az egyetlen, aki emellé még 1500 blokkot és ugyanennyi szerzett labdát is letett.

 

Az egyetlen, aki 9 egymást kővető évben minimum 20 pont-10 lepattanó-4 gólpasszos szezont hozott, illetve 20/10 mellé még 5 gólpasszos 6 idényével is egyedülálló. Az első játékos, aki egy szezonban 4 Hónap játékosa díjat nyert. Harmadikként tudta az NBA történetében elérni azt, hogy ő legyen a csapata házi listavezetője mind az 5 fő statisztikai kategóriának (pont, lepattanó, gólpassz, szerzett labda és dobásblokkolás).

 

Érdekesség még, hogy ő az egyetlen olyan játékos, aki pályára lépett minden idők 2 legjobb alapszakasz mérlegével rendelkező csapat, az 1995-96-os Chicago Bulls (72 győzelem, 10 vereség) és a 2015-16-os Golden State Warriors (73 győzelem 9 vereséggel) ellen is.

 

S ezek sem mutatják igazán meg, hogy miért gondolom őt az egyik legjobb “négyesnek” a Liga történetében. Sokoldalúsága, győzni akarása s az önbizalma példaként állítható sok mai NBA játékos elé. Nem tudnék mondani még egy játékost, akivel annyira összenőtt a csapata sikeressége, mint a Minnesotta esetében Garnettel. Vele 12 év alatt 8 alkalommal voltak érdekeltek a kieséses szakaszban, nélküle eleddig egyetlen egyszer.

 

Mellesleg ha a Minnesotta Timberwolves csapatában megnézzük az örökranglistát, a tripla dobás kategória kivételével mindenhol kimagaslóan a Kevin Garnett név lesz található.

Szabó Tomi – Történet a kártyák mögött 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Válaszolnál nekünk egy egyszerű kérdésre?

A válaszodért cserébe kérlek, hogy fogadj el egy örökös 5%-os kupont, amit korlátlanul felhasználhatsz. Kérlek, hogy add meg az e-mail címed.

Iratkozz fel az 5%-os örökös kedvezményért!