Történet a kártyák mögött: Karl Malone, the Mailman

36928 ponttal fejezte be a karrierjét, melynél többet csak Kareem Abdul Jabbar és LeBron James tudott dobni.

Kezdetek

Karl Anthony Malone Louisianaban született Shirley 9 gyermeke közül a legfiatalabbként. Az anyuka egyedül nevelte a gyerekeket egy farmon, mivel apuka lelépett egy másik nőhöz nem sokkal Karl születése után. A gazdaságban, kiskorában Malone gyakran segített be a favágásba, halászásba és vadászásba s a bálapakolásba, szépen megerősítve a cseperedő ifjút.

Középiskolásként kezdett el kosarazni, ahol a fizikai adottságai miatt kilógott korosztályából, vezetésével 4 év alatt 3 alkalommal nyerték meg a Louisiana állami középiskolás bajnokságot. Egyetemre, bár az Arkansas edzője szerette volna megszerezni, Malone mégis inkább az otthonához közelebbi Louisiana Tech-re ment.

Első évében nem jeleskedett a tanulmányi eredményeivel így nem játszhatott, s nehezen ment a beilleszkedés is neki a nyüzsgő egyetemi életbe. Cserébe már kontrollált körülmények közt edzette testét.

Mikor végre pályára léphetett megoldhatatlan feladat volt az ellenfeleinek, az egyetem történetének legjobb mérlegét produkálták, s első alkalommal jutottak fel az NCAA főtáblájára, ahol mentek is 2 kört. Itt ragasztották rá a postás becenevet, mert oly pontosan kézbesítette a játékszert a kosárba, mint a fent említett munkás a leveleket (legalábbis arrafelé).

Draft és az Újonc Év

Sok játékosmegfigyelő olyannyira úgy gondolta, hogy Karl Malone fizikai fölénye nem lesz tényező a ligában, hogy 12 csapat is túl lépett rajta az 1985. év Draftján, mielőtt a Utah Jazz elvitte. Malone csalódottnak érezte magát, de ez megacélosította.

Urbánus legendák szólnak arról, hogy mikor a konditeremben edzett újoncévében, 12-es szériákat csinált fekve nyomásból, és visszhangzott a terem annak a 12 csapatnak a nevétől, akik nem választották ki, mert minden kinyomásnál sorban ordította őket.

Malone egyébként annyira hitt abban, hogy a Mavs kihúzza a 8. helyen, hogy a börze előtt már lakást bérelt Dallasban. A kétkedőkre rácáfolva 14,9 ponttal és 8,9 lepattanóval az Év újonca szavazáson harmadik lett, s azonnal a Jazz alapembere lett. Második évében 21,7 pontot átlagolt 10,4 lepattanó mellett (pontátlaga 2003-ig nem süllyedt 20 alá, míg lepattanóból 95-96-ban volt 10 alatt legközelebb).

Utah 85-88'

Az 1987-88-as szezon kezdetén a már 3 éve padról érkező irányítót a kezdőbe nevezték, s így kezdetét vette az NBA történetének talán leghalálosabb kollaborációja a John Stockton és Karl Malone alkotta Stockalone Connection. Malone megkezdte 11 éves megszakítás nélküli sorozatát a 2000 pont feletti szezonokban, ami a mai napig rekord.

S mivel rájött, hogy szabályosan itt sem mindig képesek megállítani támadásban, elkezdte fejleszteni a büntetődobását, ami újoncként 48,1%volt. Kitalált egy rituálét, amivel koncentrálni tudott (mai napig senkinek nem mondja el mit mormogott az orra alatt a vonalon), s 70% fölé javította büntetőzését. Ezt a szintet pályafutása végéig nem lépte át lefelé.

Egyéni pályafutása stabilan csillogott, míg a csapaté hullámvasútszerűen mozgott.

Az 1988-as év után hosszabbított 10 évre a Jazz csapatával összesen 33 millió dollárért.

Utah 88-97'

90-ben 31 pontot átlagolt (Jordan után a második legjobb) 11,1 lepattanó mellett ezzel Moses Malone 81-82-es teljesítménye után az első játékos lett, aki 30/10-es szezont tudott összerakni, s utána is csak Westbrook tudta ezt megtenni a történelmi 2016-17-es évében.

Nyert 2 All Star MVP címet (a másodikat természetesen Stocktonnal megosztva), tagja volt az 1992-es Barcelonai Olimpiát megnyerő Dream Teamnek. Egyénileg szinte mindent elért. A csapat viszont sormintába gyártotta a PO szereplést. Egy konferenciadöntős évet egy elsőfordulós kiesés követett. Ez így ment egészen 1996-ig, amikor is a nyugati döntőben a Seattle Supersonics a 7. mérkőzésen kiejtette őket.

Malone a hazai Olimpián újfent bajnok lett, majd 1996-97-ben 64 győzelmet aratva új klubcsúcsot felállítva ezúttal is eljutottak a Főcsoport döntőbe, de itt a “friss” Rockets nagyhármasát (Barkley-Drexler-Olajuwon) legyőzve bejutott az NBA döntőbe.

Utah 97-03'

Az alapszakasz MVP-jének megválasztott Malone sajnos nem tudott az NBA trónjára ülni, mert az ellen a Chicago Bulls volt, akik 4:2-re szertefoszlatták a Jazz bajnoki álmait. Ahogy egy esztendővel később is. Csapat szinten ilyen magasságba már nem jutott sajnos többet.

A 98-as Döntő után revansot vett Rodmanen (akivel a pályán klasszis csatákat vívtak az elmúlt két Finalsben) egy pankrátor Show keretein belül. 1998-99-ben még a szezon előtt felreppentek a pletykák a Mailman távozásáról, amikor nem volt hajlandó válaszolni az újságírók kérdéseire a szerződésével kapcsolatban. Mikor újra szólt a zsurnalisztákhoz csak annyit mondott 4 év 66,5 millió, s ment edzeni, mert az a fontosabb.

A 98-99-es évben második MVP címét nyerte, amivel 35 évesen a legidősebb lett, aki elnyerte ezt. 2003-ig John Stockton visszavonulásáig maradt a Jazz kötelékében, minden egyes évében bevezetve a csapatot a rájátszásba. Megelőzte Wilt Chamberlaint a pont örökranglista második helyén.

Utolsó év

A bajnoki cím reményében egy utolsó évre a Los Angeles Lakershez igazolt Kobe Bryant és Shaq O’Neal mellé Gary Paytonnal. Hosszú karrierje első sérülését szenvedte el ebben az évben, amiben ki kellett hagyni a szezon felét, s a rájátszásban ugyan eljutottak a Finalsig, de a Liga történetének egyik legnagyobb meglepetését okozva a Pistons szinte kiütötte őket.

Malone a nyáron újra szabadügynök lett, és sokáig gondolkozott a folytatáson. A Spurs csapatával az All Star környékén majdnem meg is egyeztek, de Malone inkább a visszavonulás mellett döntött.

Malone Camp

Pályafutását hihetetlen magas szinten tartotta egész végig. Nagy figyelmet szentelt a fizikai erőnlétének. Donyell Marshall a 2002-es év előtt úgy döntött, elmegy a csapattársai által emlegetett Malone Campbe (ahova Karl mindenkit meghívott minden év végén) megnézni, miért emlegetik ennyit.

3 napot bírt ki, és ezzel ő lett a rekorder. A kondi terem egy bádogviskó volt légkondi s ablak nélkül a tűző napon, mikor rákérdezett miért, Malone ennyit mondott: “egy meccsen sem izzadhatok meg annyira, mint itt a kondiba”. Reggeli kocogás a Campben úgy nézett ki, hogy kiengedett ejtőernyővel kellett hegynek felfele futni kövekkel telepakolt hátizsákkal. Nem csoda, ha nem bírták.

Karl Malone a pályán nem kért, s nem is adott kegyelmet senkinek. 1990-ben Isiah Thomast szerelte úgy, hogy össze kellett varrni a fejét. Az 1998-as rájátszásban David Robinsont könyökölte le KO-ra, igaz hozzá bement a kórházba bocsánatot kérni.

Az 1999-es Playoffban Brian Grant volt, akivel közelebbi kapcsolatba került a könyöke, de Grant felpattant, s azonnal nekiment a hegyomlás méretű Postásnak, aki tisztelte is ezért, így kifizette a Grantnak kimért 10000 $ büntetést, s egyúttal meginvitálta egy nyári tengeri horgászatra, ahol nagyon jó barátság alakult ki köztük (mai napig nagy összeggel támogatja Brian Grant Parkinson-kórt kutató alapítványait).

További rekordok | Lezárás

36928 ponttal fejezte be a karrierjét, melynél többet csak Kareem Abdul Jabbar és LeBron James tudott dobni. Ő dobta rá (13188) és be (9787) a legtöbb büntetőt az NBA története során. Egyike annak a 4 játékosnak, akik úgy fejezték be profi karrierjüket, hogy 25 pont és 10 lepattanó felett átlagoltak.

32-es mezszámát a Jazz visszavonultatta. 2010-ben duplán bekerült a Halhatatlanok Csarnokába, egyszer egyénileg a rendkívüli pályája elismeréseként majd másodszor a Dream Team tagjaként.

Számomra Ő minden idők egyik legjobb Erőcsatára, akinek a dobómozdulatát ugyan nem mutatnám be oktatófilmben, de az elhivatástudatát s szorgalmát mindenképp.

Szabó Tomi – Történet a kártyák mögött 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Válaszolnál nekünk egy egyszerű kérdésre?

A válaszodért cserébe kérlek, hogy fogadj el egy örökös 5%-os kupont, amit korlátlanul felhasználhatsz. Kérlek, hogy add meg az e-mail címed.

Iratkozz fel az 5%-os örökös kedvezményért!