Történet a kártyák mögött: Grant Hill, Mr. Nice Guy

Grant Hill, az NBA történetének egyik legnagyobb What if sztorija

Kezdetek

Ő az egyetlen, aki újoncként a legtöbb szavazatot kapta a négy nagy amerikai sport (Baseball, Jégkorong, Amerikai foci és a Kosárlabda) All Star gáláján.

Eleve nem a megszokott szociális háttérrel került a Ligába, ugyanis neki nem a kitörést jelentette a kosárlabda, hiszen kifejezetten felsőosztálybeli családból származott, de ezt sosem fitogtatta. Például amikor szülei kiszemelték számára a megfelelő egyetemet, kifejezetten szembe ment velük, s a Duke egyetemet választotta, ahol eredményeit, érdemeit elismerve visszavonultatták a mezét. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy címvédést tudtak végrehajtani az NCAA-ben.

Pistons

1994-ben a 3. helyen választotta ki a Detroit Pistons csapata a Drafton. Nagyszerű újoncéve volt, csak 1 tizedpont hibádzott ahhoz, hogy Oscar Robertson és Michael Jordan után a harmadik játékos legyen, aki első évében 20 pont 5 lepattanó és 5 gólpasszos átlag felett végezzen (19,9-6,4-5,0 voltak az adott kategóriában a számai).

Második évére tovább emelte számait s a csapat sikerességét is, bejutottak a rájátszásba. Ott ugyan sok babér nem termett nekik, de jó volt az irány. Az 1996-97-es alapszakaszban még 1 fokozat volt benne 21,4 pontja mellé 9 lepattanót szedett meccsenként, s több mint hétszer hozta kihagyhatatlan helyzetbe társait. Eme sokoldalú játékával az NBA legjobb csapatába, az All NBA első ötösébe szavazták a szakértők (itt még nem tudhattuk, hogy pályafutása során utoljára).

Detroitban töltött 6 éve egyéni csillogással, de csapatszinten sajnos nagyon kevés sikerrel telt. Utolsó évének a rájátszásában a második mérkőzésen megsérült a bokája, így fejezte be a Pistons mezes pályafutását.

Orlando és a rosszul sikerült műtét

Szabadon igazolhatott azon a nyáron, ahova szeretett volna, és ő az Orlando Magic csapatát választotta, ahogy a feltörekvő Tracy Mcgrady is. Szakemberek egy új Jordan Pippen párost vizionáltak Disneyland otthonába, de mint tudjuk az élet a legnagyobb drámaíró.

A bokája miatt az első 3 floridai évében sorrendben 4, 14 és 29 mérkőzésen volt bevethető a szezononként lehetséges 82-ből. Hill megműtette a bokáját a 2003-as szezon előtt (az orvosi team eltörte majd újra összerakta, hogy jól funkcionáljon), de egy nem megfelelően fertőtlenített orvosi csavar miatt, amit beépítettek a sérült testrészbe, nem az volt a kérdés hogy felépül-e, hanem hogy túléli-e a fertőzést. 1 hétig feküdt élet és halál közt, és még fél évig intravénás antibiotikumot kapott.

A 2004-05-ös szezonban 67 mérkőzésen lépett pályára, 19,7 pontot átlagolt majdnem 5 pattanó és 4 gólpassz mellett. A szurkolók újra beszavazták az All Star gálára. De sajnos a következő 2 év is a sérülésekről szólt. Sportsérvet kapott, állandó gerinc és derékfájdalmai voltak attól, hogy nem egyformán terhelte a lábait, mert félt, hogy újra megsérül a bokája.

Suns

Újra megműtötték, s ekkor jelentette ki, hogy ha még egyszer kés alá kell feküdnie, akkor visszavonul. Szerencsére nem így lett. 2007 nyarán a Phoenix Suns csapatához igazolt, ahol vagy egy legendásan jó orvos csapat dolgozik, vagy a sivatagi levegő tette, de pályafutása legegészségesebb része volt.

Itt Steve Nash, Amare Stoudamire mellett harmadik-negyedik számú játékos volt csak, de az egyik leghasznosabb. Megtanult triplát dobni (bár nem vállalta magát túl), védekezésben karrierje legproduktívabb éveit itt töltötte.

2010-ben az alapszakasz után a rájátszásban is a legmesszebb jutott, egészen a nyugati főcsoportdöntőig. Itt a későbbi bajnok Lakers csak egy hihetetlen (s egyben szerencsés) kosárral ejtette ki őket.

Lezárás

A csapat lassan széthullott, így 40 évesen még egy utolsó kísérletet tett a bajnoki cím megszerzésére. Doc Rivers (korábban a Magicnél is az edzője volt) irányította, és a Chris Paul, Blake Griffin, Deandre Jordan trióval felálló Los Angeles Clippershez igazolt. Egy sérülés miatt 29 mérkőzésen tudott játszani, és a szezon végén, 2013-ban visszavonult.

Szinte azonnal TV-s szakkommentátor lett. 2018-ban beválasztották a Halhatatlanok Csarnokába. Bár karrierjét saját bevallása szerint teljesnek tekinti, így is az egyik legnagyobb “Mi lett volna, ha?” történet az övé, ha megfelelően fertőtlenítik azt a kis csavart.

Jelenleg az Atlanta Hawks csapatának egyik társtulajdonosa.

Szabó Tomi – Történet a kártyák mögött 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Válaszolnál nekünk egy egyszerű kérdésre?

A válaszodért cserébe kérlek, hogy fogadj el egy örökös 5%-os kupont, amit korlátlanul felhasználhatsz. Kérlek, hogy add meg az e-mail címed.

Iratkozz fel az 5%-os örökös kedvezményért!