Történet a kártyák mögött: Damon Stoudamire, a Hatalmas Egér

Damon Stoudamire az első játékos, akinek a statisztikáit napi szinten követtem, és kártyáit elkezdtem gyűjteni.

Kezdetek

Duncan melletti kedvencem, aki azon prózai oknál fogva került eme tisztségbe, mert a Spurs mellett mindig van egy második csapat, amelynek drukkolok, követem az eredményeit. Mikor 95-ben elkezdtem az NBA-t követni, akkor még olyan hihetetlen kifinomult módszereket alkalmaztam a “kettes” kiválasztására, mint “bakter ennek a csapatnak egy Raptor a címere”. Abban az időben nem tudtam, hogy a Toronto még új csapat. Az akkori lehetőségeket kiaknázva (hipergyors betárcsázós net a suliban), elkezdtem megnézni, hogy kikből áll a keret. Olvastam, hogy az ex-Spurs Alvin Robertson ide visszatért. Raptors uniformisában lép majd pályára az NBA legteltebb játékosa, Oliver Miller is.

Így akadt meg a szemem a 178 centi magas újoncon, az Arizona egyetemről. Mellesleg számomra felfoghatatlan mód balkezes. Első meccsén azonnal dupla duplát ért el 10 pont és ugyanennyi gólpassz formájában (igaz, csapnivaló mezőnyszázalékkal), és 15 pontos győzelemmel indította a karrierjét.

Raptorok

Az év többi része már nem volt sikertörténet, de nagy győzelmek azért akadtak. A 72 győzelmes Bulls 10 vereségéből egyért épp ők felelnek, amiből 30 ponttal (6/8 tripla, 95/96-ról beszélünk) 11 gólpasszal oroszlánrészt vállalt.

Ugyanebben az évben felállított egy rekordot Michael Adams társbérletében, a legalacsonyabb játékosok, akik tripla-duplát értek el. Habár azóta ezt a rekordot elvették tőle, így is egyike annak a 7 játékosnak, aki 6 láb alatti tripladuplázó, és Terrell Brandonnal párban az egyetlenek, akik egynél többször megtették.

Év végén bezsebelte az Év újonca címet 19 pontos 4 lepattanós és 9.3 gólpasszátlaggal (amivel 5. lett az egész ligában, s a mai napig a 3. legmagasabb újonc gólpassz átlag), 7. helyen draftoltként, a harmadik legkésőbb kiválasztottként.

Második évében tovább tornázta átlagait és csapata győzelmeinek számait is. Karrierje során először és utoljára 20 pont felett teljesített.

Irány Portland

Következő évében elcserélték Torontoból Portlandbe egy több csapatos cserébe.

A Blazers színeiben átlagai ugyan visszaestek, viszont ez részben a rendszernek is köszönhető, amit játszottak illetve a kevesebb játékpercnek. 2000-ben tagja volt annak a csapatnak (Rasheed Wallace, Steve Smith, idősb Sabonis, Brian Grant, Pippen, Detlef Schrempf, Jermaine Oneal mellett), mely 1 negyedre volt az NBA döntőtől, de mindenidők legnagyobb leolvadását produkálták.

Ilyen messzire többet nem jutott a rájátszásban. De 7,5 szép évet töltött Portlandben, ahonnan eljövetelekor ő tartotta az 1 meccsen dobott legtöbb pont (54), bedobott tripla (8) és a rádobott tripla (21) rekordját is, utóbbi mellesleg NBA csúcs is.

Grizz

Memphis Grizzlies lett az új csapata ahol sajnos már inkább sérülései határozták meg. Két és fél év után megváltak tőle, mert az újjáépülés útjára léptek a Macik.

Szabadon igazolható játékosként 3 csapat érdeklődött utána, az első NBA együttese, a Toronto Raptors, az év elején összeálló Pierce-Allen-Garnett triót soraiban tudó Boston Celtics, akik a másodéves Rajon Rondo mögé akartak egy rutinos irányítót, illetve a címvédő San Antonio Spurs.

Utóbbit választotta, így kedvenc csapatomban játszotta le pályafutása utolsó 31 mérkőzését, lemaradva a bajnoki címről Bostonban.

Edzőként

Visszavonulása után a mezt és a kosárcsukát szinte azonnal öltönyre és lakkcipőre cserélte, ugyanis a Rice University játékosok fejlesztéséért felelős edzője lett. Egy év múlva, 2009-10-ben már a Memphis Grizzlies egyik segédedzője volt, ahol szintén 1 évet töltött, mert elfogadta a helyi egyetem University of Memphis edzői állását.

Innen 2013-ban a volt egyeteme, az Arizona Wildcats edzői stábjához csatlakozott. Nem egészen 2 esztendőig itt is volt, mert visszatért a Memphis egyetemi csapatának edzői stábjába. De itt újfent 1 évet ücsörgött, mert felkérték az elsővonalas University of the Pacific főedzőjének, amit így már 4 szezonon át vezetett, évről évre egyre jobb eredménnyel. Ezen sikerek után a Boston Celtics új edzője, Ime Udoka meghívta az edzői stábjába.

Kedvencé emelte nálam az is, hogy pont olyan magas, mint én, hihetetlen dolgokat tudott a labdával, és szemre szépen játszott. A „Hatalmas Egér”, Damon Stoudamire, az első játékos, akinek a statisztikáit napi szinten követtem, és kártyáit elkezdtem gyűjteni.

Szabó Tomi – Történet a kártyák mögött 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Válaszolnál nekünk egy egyszerű kérdésre?

A válaszodért cserébe kérlek, hogy fogadj el egy örökös 5%-os kupont, amit korlátlanul felhasználhatsz. Kérlek, hogy add meg az e-mail címed.

Iratkozz fel az 5%-os örökös kedvezményért!