Focis sztorik: Nem várt hős – Conor Bradley

A Liverpool idén nem hogy átvészelte, de szinte kimaxolta a januárt.

A téli sérüléshullám idén sem kímélte a Liverpoolt, viszont a korábbi szezonokkal ellentétben, nem hogy átvészelte, de szinte kimaxolta a csapat a januárt.

01.01 Newcastle 4-2
01.07 Arsenal 0-2
01.10 Fulham 2-1
01.21 Bournemouth 0-4
01.24 Fulham 0-0
01.28 Norwich 5-2
01.31 Chelsea 4-1

Összesen 9 játékosát kellett nélkülöznie Jürgen Kloppnak, ami önmagában is elég fájdalmas lenne, már csak rotációs szempontból is, de a sérültek közt volt a csapat támadásainak két legfőbb eleme, Mohamed Salah és Alexander-Arnold is.

Előbbi kiesése jelentette a kisebb problémát, hiszen így is 4 megbízható karakter volt bevethető támadó trióban. Diego Jota kezdőbe kerülésével befejezésekben és kreativitásban sikerült pótolnia az egyiptomit. 4 gól mellett 2 gólpassz is az ő nevéhez fűződik az elmúlt hónapban.

A nagyobb problémát egyértelműen a jobb bekk kiesése jelentette. A Liverpool játékának állandó kulcseleme, a Trent által védelem mögé lőtt labdák, gyors átforgatás a pálya másik odalára és persze a pontrúgások. Évek óta húzódó kérdés, hogy ki tudja őt helyettesíteni ilyen helyzetekben. Míg a másik szélen Robertson mögé érkezett Tsimikas, addig Trent oldalán nem történt frissítés.

Mint minden edző ilyen esetben, Klopp is az egyetlen olcsó, kézenfekvő megoldást választotta: az akadémiát.

Az elmúlt években előszeretettel épített a csapatba saját nevelésű játékosokat, akárcsak a fent említett szélső, de ide tartoznak Curtis Jones, Jarell Quansah, vagy sérülésükig rendre szerephez jutó Stefan Bajcetic és Ben Doak.

Jobboldali hátvéd poszton Conor Bradleyre esett a választás. A 20 éves észak-ír, rendkívül érett játékot mutatott az első pillanattól kezdve. 6 januári mérkőzésén 5 gólpassz és 1 gólfűződik hozzá, valamint túlzás nélkül kijelenthető, a Chelsea ellen a csapat legfontosabb tagja volt:
7 megnyert párharc
4 kulcspassz
4 kiharcolt szabálytalanság
3 pontos beadás
3 sikeres szerelés
2 gólpassz
1 gól

A Premier League történetében mindössze két 21 év alatti védő tudott 3 gólban szerepet vállalni egy mérkőzésen belül:
– Trent Alexander-Arnold (2019, Watford)
– Conor Bradley (2024, Chelsea)

Bradley a tavalyi szezont a a harmadosztályú Bolton Wanderersnél töltötte, ami fejlődés érdekében a legjobb választásnak bizonyult. 53 mérkőzésen léphetett pályára, szezon végén pedig a legjobb játékosnak választották.

Két kulcsembere nélkül nem hogy működött, de egyenesen ragyogott a Liverpool játéka. A londoniak ellen 28 alkalommal lőttek kapura, amire még egyetlen csapat sem volt képes a Kékek ellen a PL érában, melyekből 13 kaput talált. Ha ezekhez hozzávesszük Darwin Nunez 4 kapufáját (ami egyébként szintén új PL rekord), akkor egyértelműen kirajzolódik, mennyire jól sikerült ráerőltetni játékukat az ellenfélre.

Mit nyert a Liverpool Conor felnőtt keretbe kerülésével? Milyen szerep juthat neki most, hogy Alexander-Arnold felépült?

Attól, hogy posztriválisát kiszorítsa a kezdőből, még nagyon messze van. Azonban az elmúlt hónap megmutatta, hogy bármikor alkalmazható akár egy újabb sérülés, rotálás, vagy akár egy új taktikai megoldás esetében is.

Trent esetleges 6-os, valamint Alexis Mac Allister 8-as posztra kerülése új szintre emelhetné az így is elképesztő intenzitású támadásaikat. 

Jürgen Klopp kezében tehát utolsó évében megvan az a fegyver, ami a korábbi években soha, ami pedig nem más mint a keretmélység.

Ilyen sűrű naptár és ilyen erős bajnokság mellett pedig alighanem elengedhetetlen a több fronton való szerepléshez.

A Vörösök legközelebb az Arsenal otthonában lépnek pályára. Amennyiben sikerül egy jó eredményt elérniük, fenntarthatják előnyüket a Manchester Cityvel szemben, és egy jóval nyugodtabb hónap vár majd rájuk.

Somogyi Ákos –
Focis sztorik, elemzések, interjúk

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Válaszolnál nekünk egy egyszerű kérdésre?

A válaszodért cserébe kérlek, hogy fogadj el egy örökös 5%-os kupont, amit korlátlanul felhasználhatsz. Kérlek, hogy add meg az e-mail címed.

Iratkozz fel az 5%-os örökös kedvezményért!