Focis sztorik: Meglepetésbajnokok? – avagy mi áll a Girona felemelkedése mögött?

Az idei szezon legnagyobb meglepetéscsapata minden bizonnyal a Girona lesz,

Az idei szezon legnagyobb meglepetéscsapata minden bizonnyal a Girona lesz, akik miután tavaly visszajutottak az első osztályba, idén már nem a bent maradásért harcolnak a kiesőjelöltek között, hanem egyenesen a trónra törnek, és a Real Madrid és a Barcelona  között, a tabella második helyén zárták az évet. 

 

De minek köszönhető ez a kimagasló eredmény? Csupán egyszeri szerencse, mint a futball világában sokszor, és jövőre ismét a másodosztály elől fognak menekülni vagy hosszútávon is fenntartható ez a teljesítmény?

Egy 100.000 fő lakosú katalán város, ahol mindig is inkább a kosárlabda volt az elsővonalas sportág. Alacsony szurkolói bázissal rendelkező klubként indultak, mára azonban alig látunk üres helyeket a stadionban. 

Közel 50 évig még a másodosztályt sem sikerült elérnie a csapatnak, míg végül 2008-ban feljutottak a Segunda Division-ba.  

2013-ban még jelentős pénzügyi problémákkal küzdöttek, csődközeli állapot állt fenn. Több, mint 3 milliós tartozásuk miatt fizetésképtelenségi eljárást indítottak a klubbal szemben. Első körben Ricardo Pini, argentin ügyvéddel tárgyaltak a klub többségi tulajdonjogainak eladásáról, azonban hosszú, több, mint hat hónapos tárgyalások után sem sikerült véglegesíteni az egyezséget (Pini végül inkább az Elche mellett döntött). 

Ezt követően került képbe Pere Guardiola, a katalán edzőlegenda, Pep bátyja, mint közvetítő a klub és a TVSE Futbol nevű francia befektetési csoport. Tulajdonosai Louis Doutaret és Samir Boudjemaa vállalták, hogy azonnali anyagi támogatást nyújtanak a klub megmentésének érdekében. 

2017-ben a City Football Group felvásárolta a TVSE Futbol részvényeit, így a Manchester City tulajdonosi körébe került a katalán egyesület.

A CFG mára a világ több pontján szerzett tulajdonjogot különböző csapatokban, ennek köszönhetően egy rendkívül összetett hálózatot sikerült kiépíteniük. A gironai klubot elsőre  közvetlenül a City tartalékcsapatának tervezték. Azok a játékosok, akik a Premier League-ben nem kapnának elegendő játéklehetőséget, itt folyamatosan pályán lehetnek, és szükség esetén bevethetők a “fő csapatban” is. Többnyire már idősebb, rutinosnak mondható játékosokat igazolt a City, majd kölcsönadta őket a katalán klubnak. Ezeket a játékosokat saját erőből nem tudta volna megszerezni a másodosztályban szereplő klub, így viszont nagy segítséget  nyújtottak a feljutásban. 

A projekt keretein belül sikerült kiépíteni egy olyan légkört a klub körül, ami még a 2019-es kiesést is túlélte, valamint elérte, hogy mára megszokott látvány legyen a város utcáin, hogy a helyi gyerekek a klub mezében járkálnak az utcán.

A klub azóta módszert váltott és világ egyik legjobbjának nevezhető játékosmegfigyelői stáb keresi számukra az elérhető árú, de hatalmas potenciállal rendelkező játékosokat. 

Artem Dobvyk nagyjából 7.5 millió euróért érkezett a nyáron, és azonnal bejelentkezett a csapat gólkirályi címéért. A 26 éves támadó tavaly a Dnipro csapatában szerepelt az ukrán első osztályban, ahol 30 mérkőzésen 24 találatig jutott, valamint 3 gólpasszt is jegyzett. A csapat idei játéka kedvezhet számára, hiszen 189 cm-es magasságának köszönhetően remekül tud érkezni a magasan beívelt labdákra. Idén az eddigi fejpárbajainak 43 százalékát megnyerte. 

A legnagyobb erősítés talán a pálya középső részén történt (a még mindig igencsak fiatal Savio). A jelenleg francia másodosztályban szereplő Troyes szintén a City Group része, így nem meglepő, hogy a kiesést követően egyik legnagyobb ígéretüket azonnal átmenekítették egy kölcsönszerződés keretein belül egy másik európai topligába. A 2022-es szezonban leginkább a PSV-ben fejlődő középpályás bajlódott hosszabb sérüléssel, így kockázatos döntés volt rá építeni a Girona támadójátékát, de egyelőre igazolódni látszik ez a döntés. Az eddigi szezonban 4 gól és 5 gólpassz áll a neve mellett.

Csakúgy mint a pálya többi részén, a védelemben is jelentős javulást láthatunk. Itt a nagy potenciál helyett fontosabb volt, hogy egy már minden szinten bizonyított, rutinos játékos érkezzen, megadva ezzel a hátsó sor stabilitását. Ez a játékos a Manchester Unitedet is megjárt Daley Blind. Ajaxos múltjának köszönhetően egyáltalán nem áll tőle távol az itt is alkalmazott, összetett pozíciós játék, amelybe remekül beilleszkedett az első pillanattól kezdve.  

Nem csak a játékoskeret, de a szakmai oldal is kiemelkedő a ligában. Miguel Ángel Sánchez Muñoz, röviden Michel a jelenlegi edző, játékfelfogása bár hasonló mint Pep Gueadiolának, mégis tele van olyan egyéni meglátásokkal, amik példa nélküliek jelenleg a top futballban is.

2021 nyarán nevezték ki az akkor még Segunda Divisionban szereplő csapat élére. Akkoriban a csapat első 10 mérkőzését követően a kiesőzóna egyik biztos tagjának tűntek és vélhetően több klubnál megköszönték volna a munkáját. A Girona vezetősége azonban nem így tett. 

„Még 2021 októberében értékeltük Girona helyzetét – de a mesterséges intelligencia és a CFG a teljesítményelemzőink összes mérőszáma azt vetítette előre, hogy tartsuk meg a  Michelbe vetett hitünket.” – mondta a Soriano, a City vezérigazgatója. 

A vezetőség döntött, adott időt Michelnek. Számításaik bejöttek, a csapat játéka elkezdte beteljesíteni amit a számok mutattak, végül pedig sikerült elérni a 6. helyet, aminek köszönhetően végül a rájátszás után ők lehettek a feljutók.  

Bár jelenleg az élbolyban tanyáznak, az azért mégsem várható el a kerettől, hogy bajnoki címet ünnepeljenek a szezon végén. Játékosaik minősége elegendő ahhoz, hogy a liga  nagyrészét maguk mögött tartsák, ám a két óriás mögött még mindig elmaradnak. Szégyenkezni így sincs okuk, főleg ha sikerül európai kupaindulást érő helyek egyikén zárni  a szezont, amire viszont minden esélyük megvan. A biztos Bajnokok Ligája szereplést jelentő első 4 hely valamelyike, esetlegesen egy dobogós helyezés reális cél lehet. Az 5. helyezett  jelenleg 12 pontra van tőlük, ami ha nem is biztos, de megnyugtató előnyt jelent. 

A kérdés a jövőben leginkább az lesz, hogy a következő években hogy tervez a tulajdonosi kör a klubbal. Továbbra is egy szatelitklubként funkcionál majd a Manchester City számára,  vagy felhúznak egy újabb élcsapatot egy másik top ötös bajnokságban. Véleményem szerint a legvalószínűbb forgatókönyv valahol a két opció között található.  

Egy újabb BL esélyes csapat felépítése túlzottan költséges lenne, valamint megosztaná az erőforrásokat is, ami könnyen okozhatja, hogy végül egyik sem működne úgy, ahogy azt szeretnék. 

Az idei teljesítmény azonban bizonyítja, hogy érdemes a klubba fektetni, és Spanyolországban jelentősen egyszerűbb, valamint anyagilag is kisebb kockázat egy stabil Bajnokok Ligája induló csapatot felhúzni. 

Remek példa erre a Red Bull család két klubja, a Lepzig és a Salzburg. Míg a német egyesület az elsőszámú projekt, mondhatjuk úgy is  “kirakattermék”, addig a Salzburg tökéletes terepet biztosít amolyan utolsó lépcsőfoknak a játékosok számára, mielőtt felkerülnének az elit közegbe. Mindemellett pedig rendszeresen  szerepelnek európai kupasorozatokban.  

A cikk folytatásában igyekszem rávilágítani mitől működik a pályán is a Girona csapata. Hiszen hiába a stabil tulajdonosi és szakmai háttér, ha a játékuk nem váltja be a vele szemben támasztott elvárásokat.

Somogyi Ákos –
Focis sztorik, elemzések, interjúk

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Válaszolnál nekünk egy egyszerű kérdésre?

A válaszodért cserébe kérlek, hogy fogadj el egy örökös 5%-os kupont, amit korlátlanul felhasználhatsz. Kérlek, hogy add meg az e-mail címed.

Iratkozz fel az 5%-os örökös kedvezményért!