Focis sztorik: Az Everton-ügy

A Premier League-ben eddig példa nélküli, 10 pontos levonással büntették meg az Everton FC-t.

Kezdetek

A Premier League-ben eddig példa nélküli, 10 pontos levonással büntették meg az Everton FC-t. Na de miről is szól ez az eset pontosan? Tényleg csak a kis csapatok ellen lép fel az FA, míg a Manchester City és a Chelsea mindent megúsznak anyagi hátterüknek köszönhetően?

Mit követtek el?

Az ügy márciusban kezdődött, amikor is egy független bíróság hallgatta meg a klub képviselőit egy, a 2021-22-es szezon során elkövetett költségvetési szabálysértés miatt. Sokaknak már ismerősen cseng az elmúlt évekből az FFP (Financial Fair Play) kifejezés. Egy, a ligán belüli, ehhez hasonló szabályozás a PSR (Profit and Sustainabilty Rules). Ez a szabályozás magába foglalja, hogy egy klub “vesztesége” nem haladhatja meg a 105 millió fontot az adott 3 éves ciklusban. 

Az liverpooli alakulat ezt a szabályt sértette meg, amikor a 2019 és 2021 közötti időszakban 124,5 millió fontos mínusszal zártak. 

Veszteséges működésük első lépcsőfoka Farhad Moshiri tulajdonos 2016-os érkezésekor történt. Bár kezdetben örülhettek a szurkolók, mert az átigazolási piacon aktívan mozgott csapatuk, és igyekeztek minőségi igazolásokkal feltölteni a keretet, de később azonban ennek a jó  elképzelésnek a rossz megvalósítása ütött vissza. 

Ronald Koeman első átigazolási időszaka alatt mintegy 145 millió fontot költhetett játékosokra, majd az őt követő további három szakvezetővel is igen bőkezű volt. A pénzcsapot Rafa Benitez és Frank Lampard számára azonban már elzárta.  

Itt már valószínűleg érezhető volt, hogy nem minden halad a terv szerint. A drágán vásárolt játékosok nem váltották be a velük szemben támasztott elvárásokat, ennek következtében viszont csak nyomott áron tudtak megszabadulni tőlük. 

A COVID-járvány alatt több engedményt is kaptak a klubok annak érdekében, hogy megmeneküljenek a csődtől, így az Everton is nyert valamennyi időt, azonban ezzel inkább csak görgették maguk előtt a problémát, megoldani viszont így sem sikerült. 

A Leeds United igazgatója, Angus Kinnear, illetve a Burnley FC elnöke, Alan Pece által benyújtott javaslattal megkezdődött a nyomozás a klub ellen.

A büntetés hatálybalépését követően így fest az angol első osztály tabellája

Bár az ötnapos meghallgatás során a klub elismerte a szabálysértést, annak mértékében viszont nem értettek egyet. Az ítélet ellen fellebbezést nyújtanak be, véleményük szerint ugyanis aránytalanul szigorú ítéletet hoztak velük szemben. 

A klub kiadott egy közleményt az esettel kapcsolatban: 

„Az Everton Football Club egyszerre meglepett és csalódott a Premier League bizottságának döntése miatt. 

A klub úgy véli, hogy a bizottság teljesen aránytalan és igazságtalan büntetést szabott ki. A klub már jelezte, hogy fellebbezni kíván a döntés ellen a Premier League-ben. A fellebbezési eljárás most kezdődik, és a klub ügyét a Premier League szabályai szerint kinevezett fellebbviteli bizottság fogja tárgyalni. 

Az Everton fenntartja, hogy nyíltan és átláthatóan tájékoztatta a Premier League-et, és mindig tiszteletben tartotta a folyamat integritását. A klub nem ismeri el azt a megállapítást, hogy nem járt el a legnagyobb jóhiszeműséggel, és nem ért egyet a Premier League által felhozott vádakkal. A bizottság által kiszabott szankció keménysége és súlyossága se nem tisztességes, se nem arányos a benyújtott bizonyítékokkal szemben.

A klub nagy érdeklődéssel fogja nyomon követni a Premier League profit- és fenntarthatósági szabályaival kapcsolatos egyéb ügyekben hozott döntéseket is. Az Everton a fellebbezési eljárás befejezéséig nem nyilatkozhat erről az üggyel kapcsolatban.” 

A klub által kiadott nyilatkozat megtalálható a csapat honlapján, illetve a közösségi média felületein is, eredeti nyelven.

A nagyok megúszták?

A közösségi platformokon rengeteg emberből felháborodást váltott ki, hogy míg a Manchester City 115 pontban volt szabálytalan, mégsem kaptak büntetést. Valóban mindent megúsznak a nagyhalak?

Elsőre igaznak tűnhet a fenti vélemény, azonban az igazság ennél bonyolultabb. Míg az Everton esetében egyértelmű szabálysértés történt, kész bizonyítékok alapján született ítélet, addig a manchesteri csapatnál a bizonyítékok meghamisítása az egyik fő vádpont. Hamis  szponzorszerződésekkel igazoltak korábbi bevételeket, így jogtalan versenyelőnyre tettek szert a riválisaikkal szemben. 

Ami tovább bonyolítja az ügy felderítését, hogy itt nem csupán egy ciklusról van szó, hanem a teljes 2009 és 2018 közötti időszakról. 

Az ő esetükben várhatóan még hosszan elhúzódó nyomozás és tárgyalás folyhat, az Everton esete után azonban jogosan várható minden eddiginél szigorúbb ítélet a klubbal szemben.  

A másik gyakran emlegetett alakulat a pénzügyi szabályok megsértése kapcsán a londoni Chelsea FC. A klub 2003 és 2022 között tartozott Roman Abramovics orosz milliárdos tulajdonába. A londoni csapat ezen időszak alatt többször is megsértette az UEFA FFP szabályzatában foglaltakat, így végül egy 10 millió fontos büntetést szabott ki velük szemben a szövetség. 

Jelenleg pedig az FA indított újabb vizsgálatot velük szemben, különböző titkos kifizetések miatt. A The Guardian és a The Telegraph információ szerint pénzbüntetés mellett pontlevonás szerepelhet a büntetések között. 

A két óriás szabálysértése bár súlyosabb, mint az Evertoné, azonban kizárásra az ő esetükben sem kell számítani. Egyrészt Olaszországot leszámítva a topligák között nem igazán bevett szokás ily módon büntetni a szabálysértőket, másrészt pedig a szövetség ezzel a húzással a  saját termékét gyengítené. 

Két TOP 6-os csapat nélkül jelentősen visszaesne a liga reklámpiaci értéke, amelyről nem szívesen mondanának le, hiszen ennek köszönhető versenyelőnye a többi bajnoksággal szemben. 

A Premier League történetében mindössze két esetben súlytottak tényleges pontlevonással csapatokat. 

Az 1996-97-es szezonban a Middlesbroughtól vontak le három pontot, amiért a csapat egy vírusos megbetegedési hullám miatt nem tudott kiállni soron következő mérkőzésére. Mivel bizonyítani végül nem tudták a megbetegedéseket, így a büntetést nem tudták elkerülni.

Sokkal közelebb áll a jelenlegi esethez a 2009-10-es évadban a Portsmouth esete, akik egy 65 millió fontos tartozás miatt kaptak kilenc pont levonást az angol szövetségtől. 

Milyen következményei lehetnek a büntetésnek?

Ha lehet ilyet mondani, akkor az Everton számára talán a legjobbkor jött a büntetés. Jelenleg a frissen feljutó csapatok gyenge teljesítménye alapján joggal várható, hogy a liverpooliak a levonás ellenére is képesek lesznek kiharcolni a bentmaradást. 

Az ezt megelőző két szezonban egy ilyen ítélet végzetes lehetett volna a klub számára, hiszen mindkét esetben hajszálon múlt csupán a kiesés elkerülése.

A 2021-22-es, illetve a 2022-23-as szezonvégi Premier League tabellája

Érdemes lesz figyelemmel követni az ügy további kibontakozását, ugyanis ha itt teremt a szövetség egy precedenst ezzel az ítélettel, akkor a két korábban említett klub esetében ennél sokkal szigorúbb büntetés várható.

Somogyi Ákos –
Focis sztorik, elemzések, interjúk

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Válaszolnál nekünk egy egyszerű kérdésre?

A válaszodért cserébe kérlek, hogy fogadj el egy örökös 5%-os kupont, amit korlátlanul felhasználhatsz. Kérlek, hogy add meg az e-mail címed.

Iratkozz fel az 5%-os örökös kedvezményért!